Social

Un copil de patru ani din Republica Moldova a fost diagnosticat cu tetanos

Un copil de patru ani din Republica Moldova a fost diagnosticat cu tetanos

Un copil de patru ani din Republica Moldova a fost diagnosticat cu tetanos, o boală infecţioasă acută. Micuţul a fost internat la un spital din Chişinău, iar acum e în stare stabilă. Reprezentanţii Direcţiei Asistenţă Medicală au anunţat astăzi că băiatul este nevaccinat şi au venit cu un îndemn către părinţi.

VLADIMIR BOLOCAN şef adjunct, Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Socială: „Boala aceasta decurge foarte greu şi cu o rată de deces de 90 la sută. Adică faptul că acest copil a fost salvat este o minune. Vă rog frumos, stimaţi părinţi, vaccinaţi copiii. Nu înseamnă că, dacă aţi scăpat perioada în care trebuia vaccinat copilul, vaccinul nu mai trebuie de făcut. Există calendare individuale de vaccinare şi toate vaccinurile trebuie administrate pentru a proteja copiii şi a oferi o imunitate durabilă.”

Tetanosul este caracterizat prin spasme musculare, iar uneori poate provoca fracturi ale oaselor. Printre simptomele bolii sunt febra, durerile de cap, probleme la înghițire, hipertensiunea arterială și ritm cardiac alert. În Republica Moldova, există un vaccin contra tetanosului, care se regăseşte în calendarul naţional de imunizare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter