Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile din Chişinău sunt gata să instituie carantina şi să impună noi restricţii anti COVID-19

Autorităţile din Chişinău sunt gata să instituie carantina şi să impună noi restricţii chiar dacă comisia Extraordinară Naţională pentru Sănătate Publică va refuza să înăsprească măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus. Primarul acuză Guvernul că nu ar lua măsurile necesare pentru a opri pandemia şi cere autorităţilor centrale să identifice noi spaţii în spitale pentru tratarea bolnavilor.

Primăria îşi asumă intrarea în lockdown a Chişinăului dacă numărul de decese şi îmbolnăviri va continua să crească. Restricţiile pot fi eficiente dacă s-ar aplica pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Comisia municipală extraodinară în sănătate publică din Chişinău a luat astăzi decizia de a mări numărul de paturi în secţiile de tratament şi terapie intensivă din toate spitalele municipale. Lipsă de echipamente medicale pentru ATI este totuşi o mare problemă.

ION CEBAN, primar general Chişinău: „Cer Guvernului şi Ministerului Sănătăţii, alocarea imediată a resurselor pentru gestionarea crezei pandemice, pentru procurarea echipamentelor necesare. Paturile din staţionar sunt ocupate în proporţie de 90 la sută, în ATI eliberarea se produce prin decesul pacineţilor.”

Reprezentaţii Ministerului Sănăţii recunosc că situaţia este gravă dar susţin că totul este sub control.

ZINAIDA BEZVERHIN, secretat de stat, Ministerul Sănătăţii: „Din păcate populaţia rămâne acasă şi se internează mai târziu decât trebuie, dar în principiu situaţia este sub control, noi monitorizăm, nu este uşor. Situaţia este gravă în îmtreaga regiune, Moldova face parte din ţările europene unde gradul de vaccinar este mult mai jos, vedeţi cum se comportă şi vecinii noştri. 1. 36

Rata de vaccinare în Republica Moldova este de doar 30 la sută, deşi ar fi nevoie de 80 la sută, potrivit specialiştilor, pentru a se crea imunizarea colectivă, pentru a reduce efectele bolii şi presiunea pe spitale.
Similare
RECOMANDĂRI