Covid 19

Centrele de triere pentru persoanele suspecte de COVID-19, dotate cu ajutorul guvernului estonian

Centrele de triere pentru persoanele suspecte de Covid-19, care vor fi amplasate în raioanele Republicii Moldova, vor fi dotate cu ajutorul Guvernului Estonian. Astăzi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit un lot de echipamente, în valoare de 50 de mii de euro, pentru amenajarea centrelor mobile de carantină şi triaj epidemiologic. Donaţia s-a făcut prin intermediul PNUD Moldova.

Lotul umanitar oferit de Estonia şi PNUD conţine patru corturi de tip tunel, cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme şi cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină şi triaj epidemiologic, în preajma unităţilor spitaliceşti sau altor instituţii publice implicate în gestionarea pandemiei.

OLGA GONCEAROVA, şef, Biroul Ambasadei Estoniei la Chişinău: "În tradiţia estonă a lucra împreună însemnă in primul rând aţi ajuta prietenii. Republica Moldova este un prieten cu care noi am lucrat atât in vremuri bune cât şi in vremuri dificile cu suportul si asistenţa noastră".

DIMA AL-KHATIB, reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova: "Suntem foarte încântaţi să înmânăm astăzi patru loturi pentru aceste centre de triere, care au fost oferite de Guvernul Estoniei şi care reprezintă, de fapt, un instrument cheie care ne ajută să răspundem adecvat la pandemie şi ne ajută să gestionăm fluxul de pacienţi în anumite regiuni".

Potrivit Ministerului de Interne, echipamentele donate ar putea fi folosite în scurt tip de autorităţi, pentru că nu este exclusă impunerea carantinei în mai multe raionale ale ţării, dacă situaţia epidemiologică se va agrava.

SERGIU GOLOVACI, Secretar de Stat, ministerul Afacerilor Interne: "După cum vedem situaţia pandemică in toată lumea este foarte complicată se atestă o creştere nu este exclus că vom avea nevoie să creăm careva zone de carantină, nu este exclus că vom avea nevoie să facem anumite elemente de izolare şi acest echipament ne va ajuta să trecem această perioadă grea din ţara noastră".

Responsabili de amenajarea centrelor mobile de triaj vor fi angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

MIHAIL HARABAGIU, şef, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: "Ele vor fi multifuncţionale in ele vom putea amplasa statele majore pentru activitate centrele de triere dar si pentru efectivul de rând cind este necesitate să activăm in condiţii de câmp".

SVETLANA DROBOT, reprezentant IGSU: "Centrele de triaj se creează atunci când in zonă nu se permite să intre cineva sau să iasă din acea zonă de carantină si atunci pompierii si salvatorii stau in acele zone pentru a nu permite infectarea a noilor persoane in zonele date".

Estonia a mai ajutat Republica Moldova pentru depăşirea consecinţelor inundaţiilor catastrofale din 2010 şi susţine, de mai mulţi ani, proiecte de colaborare pe diverse domenii, precum ocrotirea sănătăţii, guvernarea electronică, creştere economică, anticorupţie şi dezvoltarea localităţilor rurale.