Coronavirus: Comisia Europeană semnează al doilea contract pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Coronavirus: Comisia Europeană semnează al doilea contract pentru a asigura accesul la un potenţial vaccin

Astăzi, 18 septembrie, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK şi Comisia Europeană. Contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziţioneze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK.

În plus, statele membre pot dona doze rezervate ţărilor cu venituri mici şi medii. Sanofi şi GSK se vor strădui, de asemenea, să furnizeze în timp util o parte importantă a ofertei lor de vaccinuri printr-o colaborare cu mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX) - pilonul privind vaccinurile din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 pentru ţările cu venituri mici şi medii, potrivit ec.europa.eu.

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca şi continuă să discute acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna şi BioNTech), cu care a încheiat discuţii exploratorii.

Preşedinta von der Leyen a declarat: „Prin contractul încheiat astăzi cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană îşi arată încă o dată angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace şi accesibile, nu numai pentru cetăţenii săi, ci şi pentru persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile din lume. În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii şi se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori şansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „În condiţiile în care un număr de ţări din Europa se confruntă cu focare noi după perioada de vară, un vaccin sigur şi eficace este mai important decât oricând pentru a depăşi această pandemie şi efectele sale devastatoare asupra economiilor şi societăţilor noastre. Acest al doilea acord reprezintă încă o etapă importantă în cadrul Strategiei UE privind vaccinarea. Astăzi ne extindem posibilităţile pentru a ne asigura că cetăţenii UE şi cetăţenii din întreaga lume îşi pot relua treptat viaţa de zi cu zi şi pot începe să se simtă din nou în siguranţă.”

Contractul de astăzi este finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care dedică fonduri pentru crearea unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de companii diferite.

Sanofi şi GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii. Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârşitul anului 2020. Dacă aceste etape se desfăşoară cu succes şi sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziţia publicului până în a doua jumătate a anului 2021.

Împreună cu statele membre şi cu Agenţia Europeană pentru Medicamente, Comisia va utiliza mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera autorizarea şi disponibilitatea vaccinurilor eficiente împotriva COVID-19. Procesele de reglementare vor fi flexibile, însă vor rămâne robuste. Orice vaccin introdus pe piaţă va trebui să îndeplinească cerinţele de siguranţă necesare şi să fie supus evaluării ştiinţifice de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, ca parte a procedurii de autorizare din cadrul pieţei UE.

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării şi distribuirii de vaccinuri eficiente şi sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma angajamentelor prealabile de achiziţie. Finanţarea acordată este considerată drept acont pentru vaccinurile care vor fi achiziţionate efectiv de către statele membre. Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume şi nu doar acasă.

Similare
RECOMANDĂRI