Covid 19

COVID-19: Europarlamentarii doresc vaccinuri sigure, iar companiile farmaceutice să îşi asume riscurile pentru efectele adverse

post-img

Europarlamentarii din Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară au dezbătut ieri, 8 septembrie, strategia Uniunii Europene privind accesul la viitorul vaccin COVID-19 în condiţii de siguranţă.

Preşedintele Comisiei ENVI din Parlamentul European a subliniat necesitatea transparenţei pentru a atinge încrederea în viitoarele vaccinuri COVID-19 şi-a exprimat nemulţumirea referitor la lipsa de informaţii despre activitatea Comisiei legate de acordurile de cumpărare pentru vaccinurile COVID-19, care nu au fost distribuite în mod constant şi activ, potrivit caleaeuropeana.ro.

Sandra Gallina, Directorul adjunct al Direcţiei generale pentru sănătate din Comisia Europeană, prezentă la reuniunea de ieri, a subliniat că un vaccin bun trebuie să fie „eficient, sigur, accesibil, dezvoltat rapid şi capabil să obţină autorizaţia de piaţă a UE”.

A mai subliniat în special că UE se angajează pe deplin în favoarea unei abordări globale în care vaccinurile trebuie să fie disponibile tuturor, inclusiv în ţările cu venituri mici.

Mai mulţi europarlamentari au dorit să afle de la reprezentantul Comisiei Europene când vor fi disponibile vaccinurile şi cine va fi vaccinat mai întâi.

Sandra Gallina a spus că primele vaccinări ar trebui să înceapă deja spre sfârşitul acestui an şi un număr semnificativ de vaccinuri ar trebui să devină disponibile în prima parte a anului 2021: „Vaccinurile vor fi distribuite statelor membre în funcţie de dimensiunea populaţiei. Portofoliul combinat al diferitelor vaccinuri va fi suficient pentru a vaccina toţi cetăţenii care au nevoie sau vor să fie vaccinaţi. Cu toate acestea, ea a spus că va reveni statelor membre să decidă cine va primi vaccinarea mai întâi, ceea ce a recunoscut că ar putea duce la disparităţi transfrontaliere. Ea a spus că preţurile pentru vaccinuri ar fi cuprinse între 5-15 euro doza, pentru a asigura accesibilitatea tuturor statelor membre.”

Gallina a răspuns că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va furniza date generale despre studiile clinice – deşi nu toate datele brute. 

Mulţi europarlamentari au ridicat problema răspunderii pentru companiile medicale care produc vaccinuri şi au subliniat că nu ar trebui să existe excepţii de la normele actuale.

Gallina a subliniat că negocierile cu companiile au fost dificile, dar a subliniat că acele companii care dezvoltă şi produc vaccinuri COVID-19 ar fi într-adevăr răspunzătoare în conformitate cu legile actuale şi, dacă ceva nu merge bine, acestea ar putea fi trimise în judecată. Acest lucru este valabil şi pentru compensarea „defectelor” ascunse.

Dezvoltarea şi implementarea unui vaccin eficient şi sigur împotriva virusului este cea mai probabilă soluţie permanentă pentru a opri pandemia. În acest scop, Comisia a propus o strategie UE privind vaccinurile pentru COVID-19.

Pe 22 septembrie, Parlamentul European va organiza o audiere publică la Bruxelles intitulată „Cum să asigurăm accesul la vaccinurile COVID-19 pentru cetăţenii UE: încercări clinice, provocări de producţie şi distribuţie”, cu participarea directorilor executivi ai unora dintre companiile implicate şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţii de cercetare.