Covid 19

COVID-19: Virusul lasă urme adânci în corpul uman, medici 

În urma contaminării cu COVID-19, viaţa nu mai e ca înainte. Chiar dacă ne vindecăm de boală, virusul lasă urme adânci în corpul uman. Pot apărea complicaţii grave la plămâni, rinichi, inimă şi sistemul nervos, sau chiar pierderea capacităţii de muncă. Sunt doar câteva dintre concluziile medicilor de la Institutul de Medicină Urgentă, care cercetează permanent evoluţia Sars-Cov-2.

În jur de 70 la sută dintre pacienţi, înving lupta cu boala în secţiile de reanimare. Pentru a atinge această rată de supravieţuire, efortul medicilor e colosal. 

ADRIAN BELÎI, şef Departament ATI, Institutul de Medicină Urgentă: "Noi avem mulţi pacienţi care practic s-au întors de pe lumea cealaltă fiind într-o stare extrem, extrem de gravă încât toate resursele tehnice de menţinere a vieţii erau aplicate concomitent".

Cei 70% dintre pacienţi, care au depăşit forma severă de Covid-19, îşi continuă viaţa fără probleme. Într-o stare mai gravă, rămân însă ceilalţi 30 la sută dintre bolnavi.

MIHAI CIOCANU, director, Institutul de Medicină Urgentă: "Odată externat pacientul din secţia de reanimare unde a trecut un tratament intensiv, asta nu se termină tratamentul pacientului. El are nevoie încă de îngrijiri şi după etapa Covid. Ei trebuie să primească un tratament de profilaxie a consecinţelor care pot agarva satare sănătăţii pacientului".

Potrivit medicilor, noul coronavirus are exact aceleaşi consecinţe ca şi alte maladii. Urmările pot fi neînsemnate şi nici să nu fie simţite, dar pot apărea şi complicaţii extrem de grave. 

ADRIAN BELÎI, şef Departament ATI, Institutul de Medicină Urgentă: "Pot duce la fibroză pulmonară, la anumite disfuncţii neurocognitive care vor persista o durată mai lungă, se pot complica cu infecţii bacteriene asociate – o complicaţie destul de frecventă. Alte complicaţii care noi le-am observat este leziunea hepatică acută şi leziune renală acută care vor necesita un tratament specializat".

Medicii observă în prezent, mai mult complicaţii de scurtă durată. Asta pentru că deocamdată, întârzie documentarea pacienţilor cu urmări îndelungate ale coronavirusului, aşa cum nu a trecut nici un an de la apariţia pandemiei în Republica Moldova. 

MIHAI CIOCANU, director, Institutul de Medicină Urgentă: "Dacă a fost o pneumonie gravă cu implicarea a peste 30% din plămâni, deci acolo la sigur rămân aceste consecinţe. Pot fi micro-trombe în vasele sangvine care iarăşi în faza post tratament pot duce la micro-infarcte în muşchii inimii". 

Nu este o noutate că virusul agravează mai mult starea de sănătate a celor, care poartă şi povara altor boli. Situaţia se poate agrava chiar şi după ce persoana nu mai este purtătoare de virusul sars-cov-2. 

ADRIAN BELÎI, şef Departament ATI, Institutul de Medicină Urgentă: "Virusul destabilizează foarte mult pacienţii cu diabet zaharat creându-le concentraţii foarte înalte de glucoză în sânge care menţine şi după tratamentul la ATI, astfel încât endocrinologii vor avea de lucru mult pentru a reechilibra glucoza în continuare".

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă mai spun că toate consecinţele pot fi prevenite prin consum de medicamente, însă cu aplicarea unui taratement corect. Pacienţii externaţi, care au avut Covid-19, trebuie să viziteze regulat medicul de familie, iar apoi să consulte periodic şi medicii de specialitate.