Covid 19

Medic: Nu se ştie exact cât timp durează imunitatea după infectarea cu COVID-19 şi dacă toţi oamenii capătă imunitate 

Specialiştii spun că cei care au trecut deja prin infecţia COVID-19 nu ar trebui să renunţe la măsurile de protecţie binecunoscute - purtarea măştii, păstrarea distanţei fizice sau dezinfectarea mâinilor. Asta pentru că, cel puţin deocamdată, nu se ştie exact cât timp durează imunitatea după infectare şi dacă toţi oamenii capătă imunitate după infecţia cu noul coronavirus.

Potrivit profesorului Lauren Rodda, specialist în imunologie la Universitatea de Medicină a Universităţii din Washington, deocamdată nu sunt studii suficiente şi nu se ştie cu precizie dacă oamenii capătă imunitate după infecţia Sars-Cov-2. Un studiu recent, însă, arată că persoanele care au suportat noul Coronavirus, chiar şi într-o formă uşoară, dezvoltă anticorpi pentru o perioadă de 5-7 luni. Anticorpii pot rămâne în sânge chiar şi mai mult timp. Cu toate acestea, chiar dacă rezultatele studiului par a fi îmbucurătoare, nicio persoană nu a fost monitorizată pentru a şti precis dacă anticorpii din sânge au fost suficienţi pentru a-i proteja de o eventuală reinfectare.

Potrivit virusologului Constantin Spânu, este dificil de spus în acest moment, pentru că nu sunt date exacte care să pună capăt tuturor întrebărilor despre imunitate, despre pragul imunităţii sau riscul reinfectării cu COVID-19. 

CONSTANTIN SPÂNU, virusolog, şef Direcţia Cercetare şi Inovare, ANSP: !Anticorpii de clasa IGG, care după părerea specialiştilor, poartă şi un caracter de protecţie, apar după 14 zile şi se păstrează până la câteva luni".

Apare însă o altă întrebare: care este pragul sau nivelul anticorpilor care ar proteja persoana respectivă de infectare a doua oară?

CONSTANTIN SPÂNU, virusolog, şef Direcţia Cercetare şi Inovare, ANSP: "Sunt nişte studii în diferite centre din Europa, SUA, pe un lot de 36 de pacienţi şi s-a demonstrat că după suportarea infecţiei, nivelul anticorpilor de clasa IGG, care au o semnificaţie şi de protecţie, se cifrează în jur de 3,48 logaritmi în baza 10, asta înseamnă aproximativ 3 mii de unităţi pe un mililitru".

Potrivit virusologului Constantin Spânu, s-a stabilit că perioada de semi-viaţă, adică de înjumătăţire a acestui nivel de anticorpi, începe de la 36 de zile până la 60 de zile. 

CONSTANTIN SPÂNU, virusolog, şef Direcţia Cercetare şi Inovare, ANSP: "Până când în toate studiile nu avem o cifră exacta care să ne spună că valoarea sau pragul de protecţie, de pildă, este acesta şi ar garanta că persoana respectivă să nu se infecteze a doua oară pe perioada, de pildă, de la 3 la 6 luni. În total durata acestor anticorpi de protecţie IGG undeva atinge o valoare de 90 de zile după unii autori, după alţi autori ajunge la 106 zile".

La cei care fac o formă uşoară a bolii, nivelul de anticorpi care se dezvoltă este mai mic comparativ cu bolnavii care fac forme grave, susţine expertul. 

CONSTANTIN SPÂNU, virusolog, şef Direcţia Cercetare şi Inovare, ANSP: "O persoană care a făcut o formă mai severă probabil nivelul de anticorpi va fi mai mare şi riscul de contracta a doua oară este mai mic. După acele date pe care noi le-am consultat şi cu Centrul de Trasnsfuzie a Sângelui, 87% din toţi donatorii au demonstrat că fabrică anticorpi după această infecţie, acesta este un semn bun".

Potrivit virusologului Constantin Spânu, studii referitoare la reinfectări sunt foarte puţine.

CONSTANTIN SPÂNU, virusolog, şef Direcţia Cercetare şi Inovare, ANSP: "Şi dacă s-a infectat a doua oară apare a doua întrebare: cu ce tulpină? A fost acea tulpină Sars-Cov-2 care a fost la început, sau posbili a fost o tulpină genetic modificată care a spart această barieră de anticorpi şi a cauzat a doua oară boala".

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova nu a contabilizat deocamdată numărul de reinfectări cu COVID-19. La Spitalul Clinic Republican din Chişinău nu au existat internări repetate. Se ştie doar că ministrul de Interne, Pavel Voicu, este una dintre persoanele care s-a reinfectat cu noul Coronavirus. El a făcut o formă uşoară a bolii în luna mai şi s-a tratat acasă. A doua oară a avut nevoie de spitalizare.