Covid 19

Medicii răspund la cele mai frecvente întrebări privind riscurile legate de SARS-COV2 şi vaccinul anti-COVID-19

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a lansat 12 spoturi video în care medicii răspund succint la cele mai frecvente întrebări privind riscurile legate de SARS-COV2 şi vaccinul anticovid. Filmuleţele vor fi difuzate şi în troilebuzele care circulă prin Chişinău.

„Vaccinarea reduce considerabil riscul de aface infecţia Covid 19. Posibilitatea de infectare este mică".

„Studiile publicate demonstrează că persoanele care nu sunt vaccinate au şanse de zece ori mai mari să fie spitalizarte şi de 11 ori mai mult riscă să decedeze din cauza infecţiei Covid 19".

„Persoanele vaccinate sunt protejate pentru o perioad de cel puţin şase luni. Totuşi, este prea devreme pentru a putea estima durata protecţie oferite de vaccin."

„Copii ca şi adulţii pot fi sursă de infecţie pentru cei din jur. Studiile ştiinţifice demonstrează că cantittea de viruşi la copii şi adolescenţi este deosebit de mare, fiind comparabilă cu cea a personelor cu forme grave de boală."

„Femeile însărcinate şi cele care alăptează pot şi trebuie să fie vaccinate împotriva Covid19, deorece vaccinul previne riscul formelor grave de îmbolnăvire a mamelor şi nou-născuţilor, cât şi complicaţiile severe în timpul sarcinii şi naşterii, cum ar fi avortul spontan, naşterea prematură".

„Persoanele care au suportat infecţia Covid 19 trebuie să se vaccineze. După suportarea bolii, imunitatea formată este de scurtă durată - de la trei până la şase luni. Totodată datele ştiinţifice demonstrează că odată cu apariţia varaintelor noi d evirsu SARSC COV2, riscul de ane îmbolnăvi din nou creşte."