Covid 19

Ministerul Sănătăţii a actualizat Protocolul „Infecţia cu coronavirus de tip nou”

post-img

Protocolul Clinic Naţional „Infecţia cu coronavirus de tip nou” a fost actualizat conform noilor date disponibile care se referă la conduita optimă a pacienţilor pozitivi la COVID-19, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Documentul se bazează pe recomandările actuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi reprezintă un model de referinţă pentru elaborarea protocoalelor clinice de instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova. Mai exact, protocolul a fost actualizat de grupul de autori în colaborare cu specialiştii din sistemul naţional de sănătate.

Astfel, a fost completat capitolul epidemiologie cu date privind ultima variantă clasificată ca şi tulpină de îngrijorare – Omicron. La definiţia de caz „suspect de COVID-19” au fost actualizate criteriile clinice  precum debut acut de febră şi tuse sau debut acut al trei sau mai multe simptome: febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, ​​cefalee, mialgie, durere în gât, rinoree, dispnee, anorexie, greaţă, vomă, diaree, stare mentală alterată.

La capitolul profilaxie specifică au fost incluse noţiuni, precum doza suplimentară şi doza booster de vaccin împotriva COVID-19, dar care nu a determinat schimbarea definiţiei pentru persoana vaccinată.

Actualizări au fost realizate şi la capitolul profilaxie nespecifică, care se referă la aplicarea carantinei. Mai exact, durata carantinei a fost redusă de la 14 zile la 10 zile. Prin urmare, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă,  starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a 5-a zi dacă persoana nu prezintă simptome şi cu condiţia că se va efectua un test PCR COVID-19 sau un test rapid antigen cu un rezultat negativ.

Excepţie de la această regulă o vor face persoanele vaccinate, care nu vor fi plasate în carantină, dar se va monitoriza starea lor de sănătate şi se vor respecta măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, precum purtarea măştii, distanţa fizică, igiena mâinilor.  Totuşi, în a 5-a zi trebuie realizată testarea prin test PCR COVID-19 sau test rapid antigen. În cazul nerespectării condiţiilor specificate, persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv.

Totodată, persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile şi nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină. Precizăm că actualizări similare privind durata perioadei de carantină se aplică şi în cazul elevilor sau studenţilor din clasa sau grupa unde s-a confirmat un caz de COVID-19.

Conform Protocolului Clinic Naţional „Infecţia cu coronavirus de tip nou” , persoanele aflate în carantină trebuie să realizeze termometria de trei ori pe zi şi să informeze zilnic, prin telefon, medicul de familie despre rezultatele acesteia. În cazul apariţiei simptomelor clinice de COVID-19, vor apela telefonic medicul de familie sau serviciul de asistenţă medicală urgentă.

Precizăm că în PCN au fost realizate actualizări şi la compartimentul care se referă la efectuarea testelor specifice de laborator pentru depistarea virusului, fiind completat cu date privind metoda de secvenţiere a genomului viral. De menţionat că aceasta nu se aplică pentru diagnosticarea cazurilor individuale, însă are o importanţă majoră pentru supravegherea tulpinelor de virus circulante.

De asemenea, a fost revizuit tratamentul antiviral al pacienţilor cu COVID-19 prin extinderea numărului de preparate medicamentoase recomandate. Drept urmare, au fost incluse noi remedii antivirale, precum Paxlovid şi Molnupiravir, cel din urmă fiind parte din categoria medicamentelor compensate din FAOAM.

În acelaşi timp, protocolul actualizat prevede următoarele criterii de excludere din tratament la domiciliu şi revenire în câmpul de muncă sau instituţii de învăţământ.

Pacienţii care au avut COVID-19 vor reveni la muncă sau în cadrul instituţiilor de învăţământ fără efectuarea testului de control potrivit următoarelor condiţii: 

– Pacienţii asimptomatici nevaccinaţi (copiii şi adulţii, inclusiv gravidele) vor reveni peste şapte zile de la rezultatul pozitiv al testului pentru SARS CoV-2;

– Pacienţii asimptomatici vaccinaţi (copiii şi adulţii, inclusiv gravidele) vor reveni peste cinci zile de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2;

– Pacienţii simptomatici nevaccinaţi (copiii şi adulţii, inclusiv gravidele) cu forme uşoare şi moderate vor reveni peste zece zile de la debutul semnelor clinice şi nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom;

– Pacienţii simptomatici vaccinaţi  (copiii şi adulţii, inclusiv gravidele) cu forme uşoare şi moderate vor reveni peste şapte zile de la debutul semnelor clinice şi nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom şi doar după decizia medicului de familie în funcţie de recuperarea clinică;

– Pacienţii (copii, adulţii, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe vor reveni după externarea din spital şi potrivit deciziei medicului de familie în funcţie de recuperarea clinică.