Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Nici persoanele infectate cu HIV nu se grăbesc să se vaccineze împotriva COVID-19: O pătrime din persoanele infectate cu HIV din R. Moldova s-au imunizat

Nici persoanele infectate cu HIV nu se grăbesc să se vaccineze împotriva coronavirusului. Până în prezent, s-au imunizat doar 25 la sută dintre bolnavii de HIV din Republica Moldova, procent apropiat celui înregistrat la nivel naţional. Vaccinarea persoanelor din grupurile vulnerabile, precum sunt şi cele infectate cu HIV, rămâne prioritară încă de la începutul campaniei de imunizare anticovid.

Ruslan Poverga trăieşte cu HIV de mai mulţi ani. Bărbatul se tratează şi duce un mod sănătos de viaţa, însă pandemia l-a pus în situaţia de a lupta şi mai mult pentru viaţă. S-a infectat cu Covid şi a fost internat în stare gravă la spital.  

RUSLAN POVERGA directorul A.O. "Iniţiativa Pozitivă": „În condiţiile pandemiei, persoanele infectate cu HIV sunt nevoite să facă faţă unei noi probleme. Am avut o formă grea a bolii. Aproape 12 zile temperatura nu a coborât mai jos de 38,5°C”.

Ruslan s-a imunizat împotriva Covid 19 chiar la începutul campaniei de vaccinare. Viaţa are prioritate, spune bărbatul.

RUSLAN POVERGA directorul A.O. "Iniţiativa Pozitivă": „După vaccinare o zi te simţi un pic mai rău, dar nu-i grav. Asta însă, nu se compară cu acea perioada în care eşti bolnav de Covid. O zi după vaccinare nu se compară cu 15 zile de coşmar de Covid 19. E cerul şi pământul. Pentru persoanele bolnave de HIV este foarte important să se vaccineze. Este încă o misiune pe care trebuie să o îndeplinim”.

Medicii spun că persoanele care traiesc cu HIV fac parte din gruprile vulnerabile în care intră cei ce trebuie vaccinaţi anticovid în mod prioritar. Vaccinarea este sigură pentru aceşti pacienţi, afirmă specialiştii. Ei dezmint zvonurile potrivit cărora vaccinurile anticovid ar neutraliza efectul medicamentelor pentru tratarea de HIV sau invers.

IURIE CLIMAŞEVSCHI, doctor în medicină, coordonator Programul Naţional de prevenire a HIV/SIDA: „Nu avem aşa date că pacienţii cu HIV suportă mai grav decât ceilalţi. Cei care sunt în tratament nu au deosebiri. Un pacient în tratament are o încărcătură virală egală nedetectabilă, foarte joasă şi imunitatea lui este normală. El nu trebuie să aibă alte evoluţii decât ca la o persoană obişnuită”.

În prezent, o pătrime din persoanele infectate cu HIV din R. Moldova s-au vaccinat împotriva covid 19.

IURIE CLIMAŞEVSCHI, doctor în medicină, coordonator Programul Naţional de prevenire a HIV/SIDA: „Nu este mai mic decât cel din populaţia general. În jur de 25-30 de procente din pacineţii noştri infectaţi HIV sunt vaccinaţi. Nu au fost niciun fel de reacţii adverse, ca şi în populaţia generală, ceva febră." 6.55-7.00 " Nu trebuie să spui la nimeni că eşti infectat. Mergi la un centru de vaccinare şi te vaccinează”

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 9386 persoane infectate cu HIV. Medicii spun, însă, că numărul acestora este mult mai mare. Anul trecut au fost confirmate 674 de cazuri noi de infectare cu HIV.
Similare
RECOMANDĂRI