Covid 19

Numărul bolnavilor de COVID-19 creşte de la o zi la alta. La Spitalul Clinic Republican, încă 120 de paturi vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în stare gravă

O nouă zi, un nou bilanţ îngrijorător. Astăzi s-au raportat alte 532 de infectări cu virusul SarsCov2. Printre acestea se numără şi trei cazuri de import din Egipt, SUA şi Ucraina. Doar în ultimele 24 de ore, au mai murit 16 persoane, astfel s-au înregistrat, în total, 1.024 de morţi din cauza coronavirusului. Şi cum numărul bolnavilor creşte de la o zi la alta, la Spitalul Clinic Republican se vor activa, de mâine, încă 120 de paturi pentru pacienţii în stare gravă. Ministerul Sănătăţii a anunţat azi că vârsta celor infectaţi scade, media fiind 46 de ani. Şi numărul copiilor confirmaţi cu noul coronavirus este în creştere.

Încă 120 de paturi vor fi puse la dispoziţia pacienţilor în stare gravă, suferind de COVID-19. Aceste locuri sunt disponibile, de mâine, la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga" din Chişinău. Ministerul Sănătăţii anunţă că vârsta celor infectaţi scade, media fiind 46 de ani. Şi numărul copiilor confirmaţi cu noul coronavirus este în creştere. De la debutul pandemiei s-au înregistrat 2.073 de cazuri. Acum în Republica Moldova sunt 9.625 de persoane care suferă de această boală.

În acest moment, în stare gravă sunt 469 de pacienţi, adică 4,7% din numărul bolnavilor. Majoritatea celor infectaţi, peste 82%, au forme uşoare sau sunt asimptomatici. Potrivit Ministerului Sănătăţii, pentru a nu aglomera instituţiile medicale, s-a luat decizia ca pacienţii până la 65 de ani, cu forme uşoare ale bolii şi fără comorbidităţi, să fie trataţi la domiciliu.  

Coronavirusul este mai răspândit în rândul femeilor, 58,8% din cazuri. Dintre acestea, 288 sunt gravide. Datele arată că în mediul urban sunt înregistrate mai multe persoane pozitive – 67%. Jumătate din cazurile raportate în ultimele două săptămâni au fost înregistrate în municipiul Chişinău. Specialiştii atenţionează că se observă şi o creştere a îmbolnăvirilor în rândul copiilor. S-a depăşit, deja, pragul de 2.000 de infectări.

De acum înainte, externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 având forme clinice uşoare şi medii se va face după 10 zile de la apariţia simptomelor şi încă 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare.

MARINA GOLOVACI, Secretar de Stat, ministerul Sănătăţii: "Persoanele asimptomatice se plasează în izolare doar zece zile, iar acelea care au suportat infecţia COVID se scot din autoizolare nu mai decât după 3 zile de ameliorare a stării sănătăţii".

De la debutul pandemiei s-au înregistrat 355 de cazuri de import, dintre care 50 numai în ultimele două săptămâni. Cele mai multe sunt din Turcia, Germania şi România. Cei care revin din zonele roşii vor fi nevoiţi să stea în autoizolare timp de 14 zile, chiar dacă doar tranzitează ţara cu un nivel înalt al infectării. Lista ţărilor cu risc epidemiologic va fi reînnoită la fiecare două săptămâni.

Până acum, în Republica Moldova s-au înregistrat 37.208 cazuri de infecţie cu COVID-19. 1.008 persoane au murit din cauza complicaţiilor provocate de virus dar 71 la sută din cei infectaţi s-au vindecat.