Tinerii devin tot mai afectaţi. Scade vârsta medie de îmbolnăvire cu COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Tinerii devin tot mai afectaţi. Scade vârsta medie de îmbolnăvire cu COVID-19

În ultima perioadă se observă o incidenţă mai mare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul tinerilor. Vârsta medie de îmbolnăvire pentru ultimele 14 zile a scăzut cu 0,6 ani de la 46,5 ani. Ca mai afectată este grupa de vârstă de la 20 la 40 de ani.

Potrivit lui Alexei Ceban, medic epidemiolog, Secţia supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări, Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP), „întinerirea” infecţiei demonstrează o intensitate la capitolul întâlniri între persoane, dar mai este şi un efect al concediilor, relatează IPN.

Creşte numărul copiilor infectaţi, cifra depăşind actualmente 2 073. Cea mai afectată grupă de vârstă este de la 11 la 17 ani. Copiii sub un an reprezintă 10% din cei infectaţi. 282 de femei gravide sunt infectate.

Femeile sunt cele mai afectate, comparativ cu bărbaţi. Perioada medie de incubaţie rămâne 5 zile. Cazurile de import reprezintă 1% din numărul total. Din numărul cazurilor de import, 50 au fost înregistrate în ultimele 14 zile. Cele mai multe cazuri de import au fost înregistrate din Turcia, Germania şi România.

Alexei Ceban mai spune că din 37 208 cazuri, 70% sau 26 575 sunt persoane vindecate. Au decedat în total 1008 oameni. 9 625 sunt cazuri active, iar 469 de pacienţi cu COVID-19 sunt în stare gravă. În total s-au infectat 4 421 de lucrători medicali.

Incidenţa cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este calificată ca fiind ridicată şi este de 184 de cazuri la 100 de mii de persoane, mortalitatea de 2,8 decese la 100 de mii de locuitori. În ultima săptămână, comparativ cu precedenta, numărul cazurilor a scăzut cu 2,3%, numărul de decedaţi a crescut cu 14%, iar numărul vindecaţilor s-a mărit cu 9%. Săptămâna trecută s-au efectuat 12 980 de teste dintre care 3 222 s-au dovedit a fi pozitive.

Marina Golovaci, secretar de Stat în domeniul sănătăţii publice şi asistenţei medicale primare la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a declarat că, în contextul modificării Protocolului provizoriu privind conduita infecţiei COVID-19, pacienţii externaţi sau excluşi din tratament la domiciliu nu mai stau în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, ci 10 zile. În contextul noilor prevederi au fost extinse categoriile de persoane care se tratează la domiciliu. Se vor trata acasă persoanele cu vârsta de 65 sau mai mică, cu forme uşoare de infecţie, fără comorbidităţi, dar şi copiii mai mari de 7 ani, cu forme uşoare, fără comorbidităţi. Au fost incluse pentru testare mai multe categorii de pacienţi care nu au semne de îmbolnăvire, dar au nevoie de tratament: pacienţii oncologici, cu stări imuno-supresive, tuberculoză, HIV SIDA, persoanele care necesită procedura de transplant sau donatorii de organe.
Similare
RECOMANDĂRI