Uniunea Europeană finanţează cumpărarea a 88 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru ţările cu venituri mici şi medii, în cadrul mecanismului COVAX
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Uniunea Europeană finanţează cumpărarea a 88 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru ţările cu venituri mici şi medii, în cadrul mecanismului COVAX

Comisia Europeană doreşte să finanţeze achiziţionarea a aproximativ 88 de milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 destinate ţărilor cu venituri mici şi medii, în urma confirmării participării la mecanismul COVAX, conform Politico Europe.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, citat de caleaeuropeana, Uniunea Europeană, sub stindardul ”Team Europe”, va contribui cu o sumă iniţială în valoare de 230 de milioane de euro sub formă de lichiditate prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, sumă susţinută cu o sumă identică reprezentând garanţii bazate pe bugetul UE.

O contribuţie de 230 de milioane de euro este echivalentă cu rezervarea sau opţiunea de cumpărare a 88 de milioane de doze, iar UE le va transfera ţărilor eligibile care au recurs la un angajament prealabil de achiziţie. Această contribuţie este completată cu garanţii financiare în valoare de 170 de milioane de euro din bugetul UE.

”Nu este suficient să se găsească un vaccin. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii din întreaga lume au acces la el. Angajamentul nostru ferm în cadrul mecanismului COVAX este un alt semnal către toţi cetăţenii care au nevoie de vaccin că acţionăm în interesul lor, oriunde se află. Nimeni nu este în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă”, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii în caz de epidemii (CEPI) şi cu OMS, urmăreşte să accelereze crearea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces just şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

Comisia, statele membre şi instituţiile financiare europene, în special BEI, s-au angajat în comun să mobilizeze resurse pentru susţinerea răspunsului mondial la noul coronavirus. Comisia participă cu 400 de milioane EUR sub formă de lichiditate şi garanţii pentru a susţine COVAX şi obiectivele sale subiacente ca parte a unui efort al Team Europe. Termenii şi condiţiile detaliate privind participarea şi contribuţia UE sunt în prezent în curs de elaborare de către toate părţile implicate.

Team Europe este pregătită să ofere expertiză şi resurse mecanismului COVAX pentru a accelera şi a amplifica crearea şi fabricarea de vaccinuri pentru cetăţenii din întreaga lume, indiferent dacă aparţin unor ţări sărace sau bogate.

Participarea UE la COVAX va fi complementară negocierilor UE aflate în curs de desfăşurare cu societăţile farmaceutice care produc vaccinuri, lansate în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile.

Eforturile UE de a se crea şi produce un vaccin eficace vor fi benefice pentru întreaga comunitate mondială. Investiţiile UE în creşterea capacităţii de producţie vor fi în serviciul tuturor ţărilor care au nevoie de ajutor.

Prin acordurile sale de achiziţionare în avans, Comisia solicită producătorilor să pună la dispoziţie capacitatea lor de producţie pentru a aproviziona toate ţările şi îndeamnă la realizarea unui flux liber al vaccinurilor şi al materialelor, fără restricţii la export. 

Similare
RECOMANDĂRI