Covid 19

VIDEO. Discuţii la nivel european privind paşaportul european de vaccinare. Documentul ar putea fi un cod QR pe mobil sau tipărit

post-img

Discuţiile privind paşaportul european de vaccinare sunt juridice şi politice - afirmă Comisia Europeană. Şi precizează că, din punct de vedere medical, trebuie să existe un document cu evidenţa imunizărilor. Tot mai multe ţări europene pun la punct aşa-numitul paşaport COVID. Va fi un cod QR, printr-o aplicaţie pe mobil sau tipărit, pentru cei care nu au telefoane inteligente, potrivit stiriletvr.ro.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, e de acord cu un astfel de paşaport de vaccinare. Ce drepturi vin odată cu acest document, e o chestiune care trebuie tranşată de liderii europeni, cel mai probabil la reuniunea de săptămâna viitoare.
 

Dana Spinanţ, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Medical vorbind, e important un document

care să arate ce imunizări am făcut, nu e vorba doar de vaccinul anti-COVID. În privinţa drepturilor ce ar rezulta în urma vaccinării anti-COVID 19, e o dezbatere ce trebuie să aibă loc la nivelul U.E. E o discuţie importantă, dar nu e de natură medicală, ci politică şi juridică."

Grecia insistă pentru o decizie la nivel european privind paşaportul de vaccinare COVID. După pierderile uriaşe suferite în turism, guvernul speră că prin acest paşaport situaţia va începe să se normalizeze.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: "Noi considerăm că acest certificat de vaccinare trebuie să aibă caracter european, astfel încât statele membre să facă schimb de informaţii, fără discriminare."

Discuţii pe tema paşaportului de vaccinare COVID se poartă în toată lumea, nu doar în Europa. Mari firme de tehnologie informatică şi platforme medicale şi-au unit forţele şi pun la punct aplicaţiile prin care, la nevoie, o persoană poate dovedi că s-a vaccinat.

Dr. John Halamka, preşedinte platforma Mayo Clinic: "Oamenii vor avea codul QR pe telefon, ei au controlul, ei decid ce fac cu el, cui vor sã-l arate."

O mare firmă de instalaţii din Marea Britanie a anunţat deja că la angajare cere dovada de vaccinare anti COVID, că îşi va imuniza salariaţii, pe cheltuială proprie. Şi, mai mult decât atât, nu va mai trimite echipe în teren decât dacă cel care solicita intervenţia are certificat de vaccinare COVID.