VIDEO. Dr. Alexandru Rafila, la TVR: România e undeva acum între 0,8 şi 0,9 rata de transmitere a coronavirusului. Suntem foarte departe de dobândirea imunităţii colective
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Dr. Alexandru Rafila, la TVR: România e undeva acum între 0,8 şi 0,9 rata de transmitere a coronavirusului. Suntem foarte departe de dobândirea imunităţii colective

"Avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a subliniat marţi seara, la Tema zilei, medicul Alexandru Rafila. El a anunţat în Telejurnal că, în România, rata de transmitere a coronavirusului se menţine sub 1, iar dacă trendul continuă, pot fi luate măsuri suplimentare de relaxare. Suntem însă foarte departe de dobândirea imunităţii colective, a avertizat Rafila.


 

"Noi putem vorbi despre o tendinţă descrescătoare semnalată după data de 15 mai, practic. Gândiţi-vă că în ultimele 2 săptămâni am avut o medie de circa 200 de cazuri noi înregistrate zilnic, sigur, cu variaţii între 150 şi 220 - 230 de cazuri, importantă este media acestor două săptămâni, iar în perioada anterioară avusesem o medie undeva în jur de 300, 320 de cazuri, deci avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a declarat dr. Alexandru Rafila.

Specialistul avertizează însă că trebuie să ne menţinem în această tendinţă.

"Aş spune că ar trebui să rămânem precauţi până cel puţin la sfârşitul acestei săptămâni, iar dacă situaţia actuală se menţine, avem o rată de transmitere care se menţine sub 1, România e undeva acum între 0,8 şi 0,9 rata de transmitere, atunci sigur că şi instituţiile publice responsabile de gestionarea acestei situaţii pot lua măsuri suplimentare de relaxare în alte domenii economice sau sociale - accesul la diverse tipuri de servicii, diverse tipuri de activităţi, dar repet, acest lucru este posibil în măsura în care situaţia epidemiologică permite acest lucru. E mai bine să avem o relaxare treptată", a subliniat Rafila.

Dincolo de măsurile mai mult sau mai puţin punitive impuse de autorităţi, "comportamentul fiecăruia dintre noi este cel care condiţionează evoluţia generală a pandemiei în România", a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Rafila a subliniat din nou importanţa comportamentului responsabil al cetăţenilor, în comparaţie cu măsurile administrative care pot fi luate de autorităţi. "Lucrurile astea trebuie să meargă împreună, nu sunt discordante", a arătat el.

Suntem foarte departe de dobândirea imunităţii colective, a avertizat Rafila.

"Nu trebuie să ne facem speranţe inutile" a declarat el, dând ca exemple Franţa şi Spania, unde există o prevalenţă de doar 5% din populaţie care a trecut prin infecţie. "Noi, probabil, suntem chiar mai puţin decât atâta, deja undeva în jur de 2% mai degrabă şi asta înseamnă că restul populaţiei, 95 sau 98%, nici nu mai are importantă, poate să fie infectată. Şi scăderea transmisibilităţii depinde de cum ne comportăm noi, nu de faptul că avem această imunitate colectivă, care este dobândită în timp, în ani de zile, probabil de evoluţie a acestei boli. Şi atunci aşteptăm, încercăm să frânăm transmiterea şi să avem o viaţă apropiată de normal în aşteptarea, eventual, a unui vaccin, cu care să se producă imunizarea populaţiei într-un procent suficient de mare încât transmiterea virusului să fie întreruptă sau, oricum, diminuată aproape de zero", a conchis Rafila pe această temă.

Similare
RECOMANDĂRI