CULTURĂ

100 de ani de la naşterea poetului martir Andrei Ciurunga

post-img

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea poetului martir, Andrei Ciurunga sau Robert Cahuleanu – pseudonimele literare ale lui Robert Eisenbraun, poet născut la Cahul, memorialist, martir în închisorile regimului comunist din România.

Poetul Andrei Ciurunga (1920–2004), basarabean de origine, este considerat un remarcabil poet al rezistenţei anticomuniste, cultivând ceremonialul suferinţei, cel al iubirii de oameni şi al dragostei de baştină şi de patrie.

Născut în Cahul (Basarabia) într-o familie de colonişti germani, poetul Robert Eisenbraun îşi aşează încă de la debut cariera literară sub semnul luptei naţionale: prima sa poezie, publicată în revista liceului „Ioan Vodă” din Cahul, are ca subiect Unirea Principatelor Române. În 1936 debutează editorial cu placheta de versuri Melancolie, urmând În zodia cumpenei (1939), Poemele dezrobirii (1943), Cântece de dor şi de război (1944). După ce Basarabia va fi din nou răpită, familia Eisenbraun se refugiază în ţară, stabilindu-se la Brăila.

El a îndurat calvarul temniţelor comuniste începând cu noiembrie 1945, când a fost condamnat pentru prima oară, după care au urmat încă două sentinţe, ultima din 1958 - la optsprezece ani de detenţie. În pofida adversităţilor destinului, poetul a rămas fidel vocaţiei sale scriitoriceşti, rezistând spiritual în faţa tuturor vicisitudinilor vieţii. 

De-a lungul vieţii, a publicat 22 de volume de versuri: primul – în 1936, ultimul – în 2001.

Din 28 martie 2014, Biblioteca raională Cahul poartă numele „Andrei Ciurunga”. În oraşul Chişinău, o stradă poartă numele „Andrei Ciurunga”.