CULTURĂ

86 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru

Astăzi, de ziua iubirii, marcăm 86 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru. Familia, prietenii, dar şi cei care îi îndrăgesc creaţia au depus flori la mormântul lui, dar şi la bustul de pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Dacă n-ar fi iubirea m-aş teme de viaţă - sau - Ochii îs doi şi-s trişti, d-apoi inima singură? - Sunt declaraţii filozofice despre dragoste, semnate de poetul inimii, al românilor de pretutindeni – marele Grigore Vieru.

Astăzi, la locul de veci al poetului iubirii, Grigore Vieru, au venit membri apropiaţi ai familiei. Au adus cu ei flori în memoria regretatul poet. Mai apoi, un sobor de preoţi au ţinut o slujbă de pomenire.

Călin Vieru vine an de an la mormântul tatălui său pentru a-i aduce un omagiu.

CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru: Nu mai avem lacrimi şi cred că nici nu le-am avut. Nu simt o pierdere a lui tata, doar că fizică. În rest, spritul lui este cu noi. Astăzi de aici mergem la mama, ca de obicei, vom sărbători în familie, acasă, împreună cu doamna Raisa Vieru.

La fel de aproape îl simt pe Grigore Vieru şi toţi şcolarii care descoperă creaţia acestuia, încă din clasa întâi. Astfel, zeci de elevi au venit astăzi să-i aducă un omagiu poetului, la bustul de pe Aleea Clasicilor. Copiii au intonat cântece patriotice româneşti.

Grigore Vieru este poetul care a scris cu o conotaţie profund artistică despre dragostea de mamă, patrie şi neamul românesc. Creaţiile sale au luminat o întreagă naţiune, şi mai continuă să o facă.

CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru: Să-mi fie iertată nemodestia cred că sunt deja generaţii care vin unde Vieru este aproape, ba chiar în ADN-ul lor, chiar în codul genetic deja. Opera maestrului e cunoscută de la mic la mare. 01,22

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, pe malul Prutului, în satul Pererîta, raionul Briceni. S-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac, survenit după un grav accident rutier. Poetul a fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii. Post-mortem, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Mai mute instituţii de învăţământ, dar şi un bulevard din Chişinău îi poartă numele.