A fost inaugurată cea de-a 80-a stagiune a Filarmonicii Naţionale
Vizualizari:

A fost inaugurată cea de-a 80-a stagiune a Filarmonicii Naţionale

Cea de a 80-a stagiune a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost inaugurată aseară, 9 octombrie. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Palatului Republicii, după ce acum două săptămâni Filarmonica afost practic mistuită de flăcări, transmite IPN.

Programul concertului a cuprins: Simfonia nr. 1 în Do Major, op. 21; Romanţa pentru vioară nr. 2 în Fa Major, op.50 şi Fantezia pentru pian, cor şi orchestră, în do minor, op. 80. În cadrul spectacolului vocal-simfonic au evoluat: Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, director artistic şi prim-dirijor Mihail Agafiţa; Capela Corală Academică „Doina”, director artistic şi prim-dirijor Ilona Stepan; Alexandru Ureche (vioară) şi Diana Voroneţcaia (pian).

Prezent la eveniment, Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a declarat că Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” reuneşte în cadrul evenimentelor organizate cei mai notorii artişti autohtoni, dar şi de talie mondială, unde răsună cele mai minunate creaţii ale muzicii clasice universale.

„Activitatea acestei instituţii este vitală pentru viaţa spirituală a capitalei, iar festivalurile şi concursurile pe care le găzduieşte depăşesc cadrul naţional.”, a remarcat secretarul de stat, Andrei Chistol, citat într-un comunicat de presă.

Acum două săptămâni, la Filarmonică a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reuşit să-l localizeze după mai bine de patru ore, dar l-au lichidat complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat.

După finalizarea lucrărilor de evacuare a construcţiilor degradate, se va efectua examinarea detaliată a construcţiei, cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică. Grupul de lucru a recomandat autorităţii administraţiei publice centrale de specialitate în domeniul culturii elaborarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucţia Filarmonicii Naţionale cu evaluarea cheltuielilor necesare şi conceptului de proiect privind viitorul obiectivului nominalizat.
 
Similare
RECOMANDĂRI