CULTURĂ

Ansamblul „Polydance" al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice promovează Republica Moldova prin dans

În ritmul horelor vioaie, în tempoul lent al valsului sau în paşi rapizi de samba, dansul este arta care îi uneşte. Ansamblul de dansatori "Polydance", al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, promovează Republica Moldova peste tot în lume. Participă la festivaluri şi turnee peste hotare şi se întorc cu lauri acasă, mândri că reuşesc întotdeauna să impresioneze spectatorii oriunde ajung.

ÎÎmbrăcaţi în straie tradiţionale româneşti şi, de fiecare dată cu un program artistic deosebit, dansatorii Ansamblului Polydance reuşesc să promoveze cultura întregului nostru neam şi peste hotarele ţării.

 Unii dintre membrii Ansamblului Polydance au început sa danseze de la o vârstă foarte fragedă. Vladislav Plângău a păşit în această lume a ritmului de la şapte ani.
 
„Părinţii mai întâi m-au impus, apoi asta a devenit o pasiune şi iată, încet, încet am ajuns la Academia de Arte. Alţii au deprins dragostea de dans din familie”, a spus VLADISLAV PLÂNGĂU, dansator.
 
„De când eram mică, mama mea era la Casa de Cultură şi mereu mă includea în diverse concursuri, numeroase dansuri şi apoi fratele meu a studiat la Colegiul Naţional de Coregrafie, după care eu i-am urmat urmele”, a declarat CORINA ŢURCAN, dansatoare.
 
Cert este că acum nu-şi mai imaginează viaţa fără dans. Iar emoţiile primului turneu în afara ţării le simt şi astăzi.
 
„Primul festival a fost în Turcia. Am avut emoţii grandioase, am ocupat locul doi. Emoţiile pe care le primim la festivaluri nu se compară cu absolut nimic”, a spus Corina Ţurcan.
 
„Prima deplasare a fost destul de stresantă”, a menţionat ANDREI GORE, dansator.
 
„Prima mea plecare a fost în Ucraina, a fost foarte emoţionant pentru că a fost foarte mulţi participanţi”, a spus Vladislav Plângău.
 
„Chiar dacă repetăm de multe ori sau poate suntem cu aceelaşi program, noi oricum mereu parcă dansăm prima dată pentru că sunt oameni noi şi un loc nou, şi spectatori noi, şi emoţiile sunt mereu ca prima dată”, a spus DUMITRIŢA LEAŞCO, dansatoare.
 
Au fost în multe ţări şi au demonstrat unicitatea românilor în lume.
 
„Sicilia, Italia, am participat la un festival, după care în Turcia, am călători în Israel”, a spus Corina Ţurcan.
 
„Grecia, Gruzia, Armenia, Polonia, Germania”, a enumerat Vladislav Plângău.
 
Dansul tradiţional popular este manifestarea spiritului românesc. Mişcările pline de ritm şi vitalitate reflectă temperamentul neamului nostru: unul energic, vesel şi cu poftă de viaţă. Prin asta ne deosebim de alte popoare şi ne identificăm în lume. Dansatorii spun că sunt mândri atunci când dansează hore româneşti pe marile scene, pentru că este expresia cea mai pură a tradiţiilor noastre. La fel de mândră este şi profesoara lor, Zoya Guţu, care nu încetează să sădească în ei dragostea pentru frumos.
 
„În primul rând mândria pentru ţara noastră că arta noastră autohtonă are atât de înaltă apreciere. Este şi educaţia patriotică, ei se simt mai strâns legaţi ca cetăţeni ai Republcii Moldova şi au o mândrie că pe ei îi apreciază publicul din afară atât de înalt. Repertoriul ansamblului este destul de larg şi include nu numai dansurile populare, dar şi de gală, moderne, ca să fie mai variat repertoriul. Noi am fost mai mult în Grecia, Turcia, Bulgaria, Polonia şi în Belorus, unde este un festival foarte important de dans contemporan”, a declarat ZOYA GUŢU, director, departamentul Arta Coregrafică AMTAP.
 
Ansamblul de dansatori "Polydance" şi-a început activitatea în anul 1999, pe lângă catedra de coregrafie a Academiei de Muzică Teatru şi Arte Plastice. Participând la activităţile ansamblului, studenţii şi absolvenţii Academiei învaţă o varietate de stiluri de dans.