CULTURĂ

Artiştii au ieşit la protest. Cer redeschiderea sălilor de concerte

Artişti de la mai multe instituţii de cultură cer autorităţilor de la Chişinău să redeschidă sălile de concerte. Aceştia au ieşit azi să protesteze în faţa Palatului Naţional. Ei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică de a menţine închise sălile de concerte, în timp ce a permis redeschiderea teatrelor. Artiştii spun că s-au adresat în mod repetat autorităţilor, dar nu au primit niciun răspuns.

Nicoleta Olari este instrumentist la Filarmonica Naţională. Ea spune că îi lipseşte mult un concert live, pentru a resimţi relaţia cu publicul.

NICOLETA OLARI, instrumentist violă, Filarmonica Naţională: Pentru noi publicul reprezintă toată atmosfera şi tot concertul. Fără public nici nu există concert. Ne-a afectat emoţional pandemia, dar şi material.
Tânăra numeşte discriminatorie decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică de a redeschide teatrele din 13 ianuarie, nu însă şi sălile de concerte.
NICOLETA OLARI, instrumentist violă, Filarmonica Naţională: Noi ne simţim foarte neglijaţi de faptul că nu suntem luaţi în seamă. Tuturor li se permite să activeze, nouă nu. Nu în zadar am făcut studiile 7 ani ca acum să rămânem pe drumuri.

VALERIU PÂNZARU, violoncelist: Noi suntem într-o stare de incertitudine. Ba ne aduc la concerte, ba nu. Avem programe foarte consistente şi am vrea cât mai multă lume să asculte.
La protestele din faţa Palatului Naţional au venit artişti de la trei instituţii – Sala cu Orgă, Filarmonica Naţională şi Palatul Naţional.

SINCRON MIHAIL AGAFIŢĂ, dirijor, director artistic Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”: Efectiv nu înţelegem de ce s-a luat această decizie, teatrele pot active şi noi nu putem. Este efectiv o discriminare. Ar fi fost cazul să se gândească şi la noi, cei8 de la Filarmonică, având în vedere că noi am trecut printr-o tragedie.
Artiştii mai spun că într-o sală de concerte, normele sanitare pot fi respectate la fel ca într-o sală de spectacole. Ei se plâng că Ministerul Culturii şi Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu au reacţionat până acum la demersurile înaintate.

SVETLANA BIVOL, director, Filarmonica Naţională: Nu înţelegem diferenţa între un spectator teatral şi in spectator de concert. Festivalul Mărţişor este acum în preajmă, trebuie să facem contractile, să invităm artiştii. Nu vrem să intrăm în istorie că am stopat acest festival.
LARISA ZUBCO, director, Sala cu Orgă: Ni s-au dat unele explicaţii că dacă la teatru, spectatorul are un comportament mai academic, în sala de concerte nu se întâmplă aşa. Vă daţi seama, la Sala cu Orgă, la un concert de Mozart, toţi se ridică şi dansează. Aceasta este un absurd.

SERGIU BEZNIŢCHI, prezentator radio şi TV: Eu sunt indignat. În troleibuze oamenii stau nas în nas, în baruri oamenii beau bere. Nu am nimic împotrivă, dar este inadmisibil.
Reprezentanţii Comisiei de Sănătate Publică spun că au analizat posibilitatea de a redeschide treptat instituţiile de cultură, dar precizează că o decizie în acest sens va depinde de evoluţia pandemiei.

VASILE GUŞTIUC, secretar, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică:  Reieşind din aspectele care au fost invocate, că sunt unele momente discriminatorii. Chiar şi dacă o să fie reluată activitatea, va fi preluată la jumătate din încărcătura, la 50% din numărul de spectatori.
Ieri, autorităţile au anunţat că în ultimele zile creşte alarmant numărul cazurilor de coronavirus.

TATIANA ZATÎC, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: 11 forme grave sunt 12,6 % şi vedeţi că defapt este o rată înaltă care are tendinţe de creştere şi este o situaţie alarmantă la acest capitol.
Începând cu 28 noiembrie, autorităţile au interzis activităţile artistice cu prezenţa spectatorilor. Pe 13 ianuarie Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a permis doar redeschiderea teatrelor.