CULTURĂ

Autorităţile anunţă lista evenimentelor online dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor, ediţia 2020

post-img

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în colaborare cu instituţiile muzeale din ţară,  organizează în perioada 16-18 mai o serie de evenimente online dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor, ediţia 2020, care în acest an se desfăşoară sub genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate şi incluziune”.

Evenimentul are ca scop sporirea interesului faţă de colecţiile muzeelor, dar şi sensibilizarea societăţii în privinţa problemelor cu care se confruntă instituţiile muzeale.
 
Astfel, cu această ocazie, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va lansa în data de 16 mai, turul 3D al muzeului, datorită căruia publicul interesat va putea vizualiza online colecţiile instituţiei.
 
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va vernisa, în regim online, expoziţia temporară „Lazăr Dubinovschi, sculptură” şi „Victor Ivanov, grafică – 110 ani de la naştere”. Expoziţia va putea fi vizitată şi la sediul muzeului, pină pe data de 21 iunie.
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN) va organiza concursul de ghicitori pentru copii „Cunoaşteţi natura!”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituţiei. Participanţii la concurs vor putea răspunde la întrebări prin intermediul comentariilor. Primii trei învingători, cu vârstă de până la 15 ani, vor primi diplome de participare şi surprize din partea organizatorilor.
 
De asemenea, pe site-ul MNEIN vor fi disponibile fişe de colorat pentru copii, conţinând motive de pe scoarţele tradiţionale.
 
Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” va plasa pe pagina de Facebook şi canalul de youtube al instituţiei informaţii din istoria muzeului.
 
Rezervaţia Cultural-Naturală  „Orheiul Vechi”, prin intermediul paginii de Facebook, va plasa mai multe materiale video privind istoria muzeificării Orheiului Vechi şi procesul de înscriere a acestuia în Lista Indicativă UNESCO a patrimoniului universal, peisajele, arhitectura populară, colecţii etnografice şi arheologice, expoziţii, relaţia muzeului cu publicul etc. Publicul va putea realiza un tur virtual de cunoaştere a pensiunilor rurale din satele din împrejurimi, precum şi produsele turistice pe care le oferă.
 
Muzeul de istorie a oraşului Chişinău va vernisa în regim online expoziţia-concurs de artă vizuală „Arta şi mitopoetica oraşului”. De asemenea, va fi lansat proiectul „Descoperă Muzeul oraşului Chişinău”, în cadrul căruia vor fi prezentate, prin intermediul a mai multor spoturi video cu durata de 5 minute, expoziţiile instituţiei, filmate în sediul Turnului de Apă. Acestea  reprezintă expoziţia permanentă amplasată în 4 săli expoziţionale.
 
Menţionăm că Ziua Internaţională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind marcată anual pe 18 mai. Din 2014, în Republica Moldova evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care şi-a propus prin această acţiune extinderea evenimentului la nivel de ţară.
 
 
Pentru mai multe detalii, vezi Programul integral al evenimentelor online dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor, ediţia 2020.