Biblioteca Naţională va marca Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Biblioteca Naţională va marca Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova se alătură Campaniei de promovare „Deschişi cu scopul: întreprinderea acţiunilor pentru construirea echităţii structurale şi a incluziunii”, organizată în cadrul evenimentului global Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week), ce se desfăşoară în perioada 19-25 octombrie.

Directorul instituţiei, Elena Pintilei, a menţionat că Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorţiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a creşte vizibilitatea subvenţiilor, a accelera cercetarea şi a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, scrie Moldpres.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis din acest an se va axa pe nevoi vitale pentru acţiuni privind echitatea şi incluziunea, subliniind urgenţa concentrării în continuare asupra acestei activităţi”.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a 13-a ediţie. Accesul Deschis (Open Access -OA) presupune ca informaţia ştiinţifică, cu consimţământul autorilor, să fie disponibilă pe Internet astfel încât utilizatorii s-o folosească în mod gratuit, s-o poată descărca, copia, distribui. Beneficiile OA sunt: extinderea accesului la informaţia ştiinţifică, multiplicarea oportunităţilor de publicare, sporirea vizibilităţii ştiinţifice a savanţilor, înlesnirea comunicării ştiinţifice, economia resurselor destinate cercetării şi publicării etc. Fiind o comunitate globală, este important să înţelegem că sistemele şi spaţiile prezentului sunt adesea construite pe moştenirea nedreptăţii istorice şi că înlăturarea acestor inechităţi este o necesitate.

Similare
RECOMANDĂRI