CULTURĂ

Cărţile de debut ale poetului Grigore Vieru, într-o expoziţe aniversară organizată la Bilbioteca Naţională

post-img

Cărţile de debut, ediţiile bibliofile, discurile de vinil cu muzică pe versurile scrise de Grigore Vieru, în total 150 de documente de colecţie, au foste expuse publicului la Biblioteca Naţională, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naşterea poetului. Expoziţia „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” poate fi vizitată până pe 31 martie, în blocul central al bibliotecii, transmite IPN.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a spus că expoziţia cuprinde întreaga operă a lui Grigore Vieru, care se păstrează de mulţi ani în cadrul instituţiei pe care o conduce. Biblioteca Naţională este acea instituţie care este responsabilă de opera scriitorilor naţionali. Elena Pintilei a precizat că Grigore Vieru a fost un prieten ataşat al Bibliotecii Naţionale, devenise chiar un cititor fidel al instituţiei. Aici desfăşura cele mai multe întâlniri cu cititorii săi, aici îşi lansa cărţile etc. „Rămâne unul dintre ctitorii Bibliotecii Naţionale. Păstrăm cu sfinţenie acest nume, cât şi opera omului duminică – Grigore Vieru”, a mai spus directorul Bibliotecii Naţionale.

Scriitorul Iulian Filip, prezent la inaugurarea expoziţiei, a menţionat actualitatea scrierilor poetului. Iulian Filip îşi aminteşte că Grigore Vieru era atât de optimist încât declara că peste zece ani se va realiza unirea. „Au trecut de câteva ori a câte zece ani şi el devenea tot mai amărât. Avem foarte multă amărăciune în poeziile lui, pentru că ritmul venirii la normalitate al societăţii este altul decât ni-l dorim noi”, a menţionat Iulian Filip.

Viorica Bolocan, profesoară, a remarcat că în creaţia lui Grigore Vieru se regăsesc toate valorile acestui pământ, ale acestui neam. Şi e păcat să nu învăţăm din lirica poetului. Opera lui Grigore Vieru a fost mereu prezentă în activităţile pe care le-a desfăşurat cu copii. „Suntem obligaţi, pentru că e prea frumoasă poezia lui, deoarece se sprijină pe cele mai simple cuvinte, dar a ştiut să le pună în fraze, într-o topică de stai mirat adesea. Şi asta cred că este bijuteria lui Vieru, cizelarea versului până la epuizare”, a spus Viorica Bolocan.

Directorul adjunct al Arhivei Naţionale Ion Golovatâi a precizat că din arhiva instituţiei la expoziţie sunt prezentate documente, fotografii, manuscrise din fondul personal al lui Grigore Vieru. „Cred că creaţia lui Grigore Vieru a marcat multe generaţii şi probabil că le va marca în continuare. Eu consider că Grigore Vieru a făcut istorie, dar şi a scris istorie”, a spus Ion Golovatâi.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeşteptării naţionale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chişinău şi mai multe instituţii de învăţământ din ţară.

Grigore Vieru s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.