CULTURĂ

„Casa Mare”, „Pomul Vieţii”, dar şi alte spectacole vor fi jucate săptămâna viitoare la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

post-img

Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău vor juca, săptămâna viitoare, mai multe spectacole, printre care „Casa Mare” şi „Pomul Vieţii”.

SALA STUDIO

Marţi, 3 decembrie, ora 18:30 „Lucky strike” de Rick Cleveland. Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Un om, legat de scaun şi cu o cagulă pe cap, le spune bancuri torţionarilor săi care aşteaptă de la şef, din Chicago, permisiunea de a intra în acţiune sau, pe scurt, a-i face felul. Între bancuri -doar-doar o trece timpul - se deapănă amintiri evocând boss-ul care le este ca un tată-mentor adulat. „O porţie generoasă de afaceri murdare…echilibrând personalităţi caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”, după cum bine observau cei de la Chicago Tribune cu referinţă la piesă.

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30 „Copii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski.  Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani.

„Luminiţa Ţâcu împreună cu toată echipa a reuşit să desăvârşească frumuseţea – e vorba despre fiecare dintre noi, despre fiecare bunic, străbunic care a trecut prin foamete. Am văzut interviurile actorilor de la conferinţa de presă, ei nu joacă doar un text, ei îşi spun istoria lor, direct legată de rude, de moartea trimisă prin înfometare în Republica Moldova. Poate că nu ar trebui să spun asta, dar Luminiţa Ţâcu mi-a zis că de multe ori nu reuşeau să facă repetiţii pentru că actorilor le venea să plângă când trebuiau să spună textul. Nu e vorba doar de istorie, ci de viaţă şi moarte. De viaţa şi moartea noastră.”

SALA MARE

Joi, 5 decembrie, ora 18:00 „Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi

Spectacolul "Pomul vieţii" este povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc. E un spectacol care denunţă metehnele societăţii noastre.Versurile matcovschiene: „Sfîntă ni-i casa, din leagăn de dor ce coboară" exprimă un adevăr simplu şi profund al protagoniştilor spectacolului. "Pomul vieţii" ne îndeamnă să curmăm, pe veci, suferinţa.

Vineri,  6 decembrie, ora 18:00 „Casa Mare” de Ion Druţă

Casa Mare simbolizează colţişorul sufletului unde omul îşi păstrează ce are mai curat şi mai nobil. Cu o încărcătură profund poetică, capodopera lui Ion Druţă are şi o linie bogată de subiect, Casa Mare fiind deopotrivă simbol al fericirii şi al deznădejdii. Piesa tratează valori des întâlnite în creaţia lui Druţă: relaţia dintre uman şi moral, sacru şi profan, ecologia naturii şi ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspectele memoriei şi ale istoriei.Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.