CULTURĂ

Cele mai bune producţii cinematografice naţionale au fost premiate la "Gala Cineaştilor 2020"

Cele mai bune producţii cinematografice naţionale au fost premiate la "Gala Cineaştilor 2020". Au fost nominalizate filme la 13 categorii. Evenimentul a fost lansat în premieră de Uniunea Cineaştilor din Moldova şi a fost susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Premiul pentru cea mai bună acţriţă i-a revenit Olgăi Anghelici. Ea a jucat rolul principal în filmul "Practica".

„Am avut concurente foarte puternice şi sunt emoţionată, nu  pot să vă spun prea multe, dar mă bucur. Am jucat o tânără care vine din oraşul Bălţi pentru a face practica în Chişinău şi aici se confruntă cu mai multe situaţii, cu societatea”, a spus Olga Anghelici.

Elias Tadeus a luat premiul la categoria cea mai bună coloană sonoră, cu filmul –"Aripi".

„Sunt bucuros, sunt onorat, e un premiu meritat, fiindcă s-a lucrat foarte asiduu la această producţie. Sincer vorbind noi am realizat-o cap coadă în 3 săptămâni”, a menţionat Elias Tadeus.

Juriul la nominalizat pe Eugeniu Popovici ca fiind cel mai bun regizor la filmul "Goodbye Olegovici".
Gala Cineaştilor 2020 a fost organizat în premieră de Uniunea Cineaştilor din Moldova.

„Filmul se face  într-o echipă, echipă mare şi e bine să cunoaştem aceşti oameni care muncesc în domeniul cinematografiei şi care ne pun în faţă pe micile ecrane şi în special pe marele ecrane acele opere cinematografice. Pe deoparte încurajăm pe cei care fac film pe pe altă parte încercăm să facem o clasificare”, a declarat  preşedintele Uniunea Cineaştilor, Vergiliu Mărgineanu.

Nouă profesionişti din domeniul cinematografiei din Republica Moldova şi România au analizat cele 45 de producţii realizate în perioada 2017-2019. Jurizarea a avut loc în 2 etape.

„În prima etapă a fost una anonimă în care nu ştiam cine sunt ceilalţi membri ai juriului şi am dat punctaje pe filme. Apoi a urmat etapa de discuţii care a fost detul de complicată, pentru că erau filme bune”, a declarat Ada-Maria Ichim,l critic de film din România.

„Cel mai greu a fost ca să priveşti 40 şi ceva de filme. La care majoritatea dintre ele sunt de o calitate artistică foarte slabă. Şi sunt filme care merită într-adevăr să fie vizionate da fiindcă la noi în ţară nu e aşa dezvoltat, cinematrografe nu avem, practic filmele nu sunt văzute”, a spus actorul Boris Bechet.

La eveniment au fost prezenţi peste 200 de invitaţi.

Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova are un număr de 200 de membri.