CULTURĂ

Cetatea Tighina, restaurată cu fonduri europene

Uniunea Europeană a oferit 1,4 milioane de euro pentru restaurarea cetăţii Tighina. Banii sunt alocaţi prin intermediul Programului "Măsuri de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Prima etapa a lucrărilor se va desfăşura până în iunie 2023 şi presupune consolidarea tuturor elementelor de construcţie cu risc de prăbuşire, atât la Citadelă, cât şi la Cetatea de Jos. Astfel, va fi conservat complet zidul din partea de Est a Cetăţii şi vor fi restaurat şi înlocuit acoperişul LA cele trei turnuri. Acestea vor fi reproduse întocmai după versiunea originală. Totodată, va fi modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale şi vor fi securizate scările şi pasajele de trecere.

ALEXANDRU IASKOV, director, Complexul istoric Cetatea Tighina: „Cetatea era într-o stare deplorabilă. Practic toate turnurile erau distruse. Lucrările se vor efectua în interiorul Citadelei, e vorba de restaurarea peretelui dintre primul şi al doilea turn, acoperişul va fi din ţigle de lemn."

DORUC PEKER  arhitect: „Cel mai important este să redăm imaginea cetăţii de altădată.Peretele din spatele nostru a avut de suferit, dar în general cetatea s-a păstrat într-o stare destul de bună."

Lucrările se fac în baza unei expertize tehnice elaborată în vara anului trecut.

ALEXANDRU IASKOV, director, Complexul istoric Cetatea Tighina: „Au scanat cetatea cu ajutorul unui echipament special, atât în interior cât şi în exterior, pentru a depista dacă există spaţii pustii în pereţii cetăţii."

Pentru restaurarea obiectivului istoric, Uniunea Europeană a oferit 1,4 milioane de euro prin intermediul Programului "Măsuri de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Excelenţa Sa JANIS MAŽEIKS, ambasadorul U.E. în Republica Moldova: "Conservarea şi restaurarea Cetăţii Tighina, este unul dintre cele două proiecte emblematice din cadrul componentei de patrimoniu cultural al programului Uniunii Europene Măsuri de Promovare a Încrederii. Ne bucurăm să vedem că, în doi ani de pregătiri şi muncă intensă, acum totul se conturează în adevărate lucrări de conservare şi restaurare, care vor fi realizate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale şi europene. Uniunea Europeană consideră cultura esenţială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăţi şi are o puternică forţă transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului"

DIMA AL-KHATIB, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova: „PNUD crede în impactul pozitiv al patrimoniului cultural în construirea încrederii şi a coeziunii sociale între comunităţi. Cetatea este deja o locaţie preferată pentru festivaluri şi evenimente culturale, la care am participat cu plăcere de mai multe ori. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural şi istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii şi comunităţile"

Cetatea Tighina, redenumită de turci Bender, este o cetate care datează din secolul XV, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. A fost initial construită din pământ şi lemn pentru a apăra trecătoarea de tătari. În prezent, doar o tremie dintre obiectivele de pe teritoriul cetăţii sunt accesibile pentru public. Conservarea şi restaurarea Cetăţii Tighina, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE "Măsuri de Promovare a Încrederii".