Colocviul Internaţional de ştiinţe ale limbajului „Eugeniu Coşeriu” ediţia a XVI-a, ”Eugeniu Coşeriu, centenar”
Vizualizari:

Colocviul Internaţional de ştiinţe ale limbajului „Eugeniu Coşeriu” ediţia a XVI-a, ”Eugeniu Coşeriu, centenar”

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chişinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, şi Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi organizează Ediţia a XVI-a a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu centenar”, eveniment realizat cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova , Guvernul României.

Lucrările Colocviului  debutează Vineri, 24 septembrie 2021, strada A. Mateevici, 60, blocul central, Sala Senatului, USM , la ora 10.00 , cu mesajele de salut adresate participanţilor din partea:
  • rectoratului Universităţii de Stat din Moldova – Igor Şarov, conf. univ.
  • Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova – conf. univ., Secretar de Stat Adriana Cazacu
  • Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova – Adrian Dupu, Secretar de Stat
  • Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău – Valeriu Matei, academician
  • fondatorilor colocviului – Sanda Maria Ardeleanu, DHC al USM, prof. univ., Universitatea ,,Ştefan cel Mare’’ din Suceava
  • Universităţii ,,Ştefan cel Mare’’ din Suceava – Mircea A. Diaconu, prof. univ.
  • Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi – Lora Bostan, prof. univ.
  • directorului Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Maria Şleahtiţchi, conf. univ.
Eugen Coşeriu, s-a născut la 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, fostul judeţ Bălţi. A fost unul dintre puţinii filologi romanişti, de talie mondială. A fost Doctor în Filologie şi Filosofie, autorul a unui număr de peste 50 de volume şi a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuind la îmbogăţirea metodologiei disciplinare lingvistice. 

În 1991 a  fost ales membru de onoare a Academiei Române  şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova  Conform afirmaţiei lui Mircea Borcilă (Universitatea din Cluj), Eugen Coşeriu a fost „cel mai strălucit exponent al culturii române în planul universal al ştiinţelor omului“.

Eugen Coşeriu a absolvit liceul „Ion Creangă“ din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma şi de filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania.

Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa al aproape 50 de universităţi din întreaga lume.
 
Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislaţia privitoare la  pandemia  COVID 19 din Republica Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI