CULTURĂ

​​​​​​​Dansul fetelor de la Căpâlna în varianta basarabeană

Una dintre cele mai vechi piese populare româneşti originară din satul Căpâlna, judeţul Alba, a fost reinterpretată de Formaţia Lupii şi Surorile Osoianu. Purtata Fetelor este melodia pe ritmul căreia, în pas cadenţat, fetele nemăritate veneau la hora din sat.

Videoclipul piesei "Purtata" a fost creat de Alex Calancea şi solistul Guz. Ei au dat o înterpretare modernă melodiei dar, totodată, au păstrat elementele de folclor.

ALEX CALANCEA instrumentist: „Noi la povestea lupilor ne-am gândit să facem cu surorile Osoianu ceva nou, pentru ca aveam ceva vechi, dar am vrut să facem nou. Şi eu aveam asta cu purtată pentru nu e din repertoriul surorilor Osoianu, pentru că surorile Osoianu au stat la straja folclorului basarabean, din partea asta”.

MARIA OSOIANU  cântăreaţă de muzică populară: „Atunci când Alex ne-a propus să facem această piesă altfel, să-i dăm o altă haină noi am acceptat cu plăcere pentru că sunt nişte muzicieni de excepţie”.

Videoclipul Purtata te teleportează cu sute de ani în urmă, atunci când fetele nemăritate veneau la horele din satul Căpâlna în căutarea ursitului.

ALEX CALANCEA instrumentist: „Acest dans îl dansează când se fac horele, îl dansează fetele nemăritate şi băieţii se uită dintr-o parte când le peţesc. Guz a mers cu povestea mai departe şi a cerut-o în căsătorie şi e un final frumos”.

În dansul Lupilor şi al Surorilor Osoianu s-au prins şi fetele nemăritate prezente la evenimentul de lansare.