Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diplomatul şi scriitorul Oleg Serebrian îşi propune să scrie un volum despre rolul Germaniei în Unirea Basarabiei cu România de la 1918

Diplomatul şi scriitorul Oleg Serebrian îşi propune să scrie un volum despre rolul Germaniei în Unirea Basarabiei cu România de la 1918. Despre asta, dar şi despre cum şi-a început activitatea literară, de unde a izvorât această pasiune şi despre succesul cărţilor sale în diferite ţări, a povestit diplomatul în cadrul unui eveniment online: "Oameni, timpuri şi locuri în opera lui Oleg Serebrian".

Diplomatul spune că mama lui a fost cea care i-a îndrumat paşii spre literatură. 

Excelenţa Sa, OLEG SEREBRIAN, diplomat, scriitor: "Încă în şcoală, în clasele primare, am scris câteva caiete de versuri şi primul critic literar a fost chiar mama mea". 

Pasiunea pentru poezie a fost repede uitată şi aşa a apărut cea pentru istorie.

Excelenţa Sa, OLEG SEREBRIAN, diplomat, scriitor: "Atunci, de fapt, am scris prima maea lucrare de istorie, destul de mar,e mai bine de o sută de pagini, în clasa a 7-a, era Istoria Hădărăuţilor, era în anul 1982, iarăşi am fost ajutat foarte mult de mama mea".

În 1998, la o prestigioasă editură din România, scriitorul lansează prima sa carte "Geopolitica Spaţiului Pontic". Volumul a avut un succes enorm pe ambele maluri ale Prutului. În 2010, cartea a fost tradusă în limba franceză şi apare la o editură din Franţa.

Excelenţa Sa, OLEG SEREBRIAN, diplomat, scriitor: "Prima mea carte cu adevărat serioasă, care a fost publicată dincolo de alte publicaţii periodice şi jurnale academice, a fost "Geopolitica spaţiului Pontic". Carte, care era, de fapt, teza mea de doctor în ştiinţe politice, a avut un success neaşteptat, atât în România, în spaţiul de limbă română în general, a avut şi o ediţie în Republica Moldova".

Oleg Serebrian îşi doreşte să scrie o carte despre rolul Germaniei in unirea Basarabiei cu România de la 1918.

Excelenţa Sa, OLEG SEREBRIAN, diplomat, scriitor: "Mă preocupă idea scrierii unei cărţi despre rolul Germaniei în unirea Basarabiei cu România la 1918, am şi vizitat arhiva Ministerului Federal de Externe, am găsit câteva lucruri interesante, chair de-a dreptul intrigante despre cum s-a produs acel process în martie-aprilie 1918, fazele pregătitoare ale lui, lucruri absout necunoscute, ignorate şi un context cu totul şi cu totul altfel decât se crede sau decât chiar consider unii istorici".

Întâlnirea cu scriitorul face parte din campania iniţiată de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova  - "10 scriitori, 10 întâlniri". Oleg Serbrian este scriitor, diplomat şi politolog. Pentru activitatea academică şi publicistică a fost decorat, în anul 2000, de preşedintele român Emil Constantinescu, cu Ordinul Naţional "Steaua României". În 2015, preşedintele francez Francois Hollande i-a oferit Ordinul Naţional de Merit.
Similare
RECOMANDĂRI