CULTURĂ

Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale va fi dedicată în memoria lui Ion Caramitru, regizor şi actor de teatru şi film

post-img

Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale, a VI-a la număr, va fi dedicată memoriei actorului de teatru şi film şi regizorului Ion Caramitru, care s-a stins din viaţă la 5 septembrie. Reuniunea începe miercuri, 15 septembrie, şi se va încheia pe 26 septembrie, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a declarant că toamna acestui an a început cu tristeţe. Anume Ion Caramitru a stat la înfiinţarea proiectului Reuniunii Teatrelor Naţionale. Odată cu plecarea sa la cele veşnice, mai multe spectacole au fost înlocuite. Va rămâne însă în memoria publicului. Vocea sa va putea fi auzită în spectacolele Teatrului Naţional Radiofonic, în special în ultimul rol realizat la acest teatru, în spectacolul „Undeva în Transilvania”.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a dat asigurări că Ministerul Culturii va continua toate proiectele benefice şi valoroase, care au rezistat pe durata anilor, şi va depune efort pentru a dezvoltata şi mai departe proiectul „Reuniunea Teatrelor Naţionale” de la Chişinău. Iniţiativa este sub patronajul preşedintelui României şi al Republicii Moldova, dar marele efort a fost făcut de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, care în acest an face 100 de ani. Ministrul mai spune că se depun eforturi pentru a nu periclita buna desfăşurare a evenimentului, pentru a oferi publicului acces în mod sigur la spectacole, având în vedere pandemia.

Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la Bucureşti, dar şi în întreaga lume. Spectatorii au doar de câştigat din această acţiune temerară, care e şi complicată, după un an în care reuniunea nu a avut loc.

Preşedinte interimar al Institutul Cultural Român, Mirel Taloş, menţionează că, după ce anul trecut au fost anulate marile evenimente culturale, în 2021 acestea revin. Reuniunea Teatrelor Naţionale este unul din principalele evenimente pe care ICR le susţine la nivel mondial. Anume aici, spune el, sunt investite resurse financiare şi organizatorice importante.

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, este bucuros că în acest an la Reuniune se atestă o diversitate mai mare de spectacole. Odată ce se va încheia Reuniunea, va începe Centenarul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” de la Chişinău, dar şi organizarea Festivalului Internaţional de Teatru FESTIS.

Regizorul român de teatru, Cristian Hadji-Culea, este fericit că Reuniunea a devenit o obişnuinţă fericită în lumea teatrelor de limbă română. Teatrul Naţional din Iaşi va veni cu două spectacole minunate, foarte diferite, care speră să-şi găsească locul adecvat pe scena teatrului din Chişinău. Afişele Reuniunii pot fi consultate pe pagina web şi cea de Facebook a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.