Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expoziţie de traiste şi costume populare, la Casa Meşterului Popular din Bălţi

În oraşul Bălţi, tradiţiile moştenite de la străbuni nu s-au pierdut. Mai mulţi meşteri populari şi-au expus lucrările tradiţionale într-o expoziţie pentru a demonstra că traistele şi costumele populare sunt adevărate comori ale Republicii Moldova.

Expoziţia organizată de Casa Meşterului Popular din Bălţi şi-a deschis uşile pentru iubitorii de artă. Acolo pot fi găsite rochii, pălării, traiste, costume naţionale dar şi ii executate după aceeaşi tehnică, dar care nu se aseamănă între ele. Cele mai multe exponate sunt traistele care pot înlocui sacoşele din palstic.

GEORGETA ANDRIEŞ, meşter popular, Bălţi: "Prea mult iubim natura, aşa că limităm plasticul şi coasem doar torbe naturale, trecem la aşa traiste."

ALINA ŢURCAN, meşter popular, Bălţi:  "Oamenii iubesc traistele, mai ales că acum este în vogă să porţi o traistă." 

Unii meşteri populari şi-au adus la expoziţie şi hainele tradiţionale pe care le-au purtat.

 "Rar mă îmbrac aşa, deobicei eu mă îmbrac aşa. Opinci, catrinţă ,broboadă, mă îmbrac aşa cum trebuie după tradiţii din cap până în picioare." 

Irina Păşuneac expune o colecţie de rochii croşetate.

 IRINA PĂŞUNEAC, meşter popular, Bălţi: "Nu avem nicio rochie care să fie cusută după aceeaşi schemă sau să fie repetată, chiar şi comenzile sunt efectuate sunt diferite şi unice."

Cei mai mulţi artizani susţin că în aceste zile este mult mai uşor să menţii în viaţă tradiţiile, decât în umă cu un secol.

"La începutul încpeturilor era foarte greu, nu se găseau desene, pânze, dar acum sunt milioane de desene şi chiar dacă mai mutel fete cos după acelaşi desen oricum se primeşte ceva diferit pentru că cineva coase mărunt, cineva pe altă pânză sau altă culoare." 

 GEORGETA ANDRIEŞ, meşter popular, Bălţi: "Sperăm să iubească oamenii în continuare artă, se fac la noi lucruri frumoase, avem persoane talentate trebuie să-i încurajăm."

Cea mai veche lucrare care se găseşte la expoziţie este o cămaşă brodată pentru copii, create în urmă cu 40 de ani. Expoziţia "Lada cu Comori" din oraşul Bălţi îşi va închide uşile pentru vizitatori la sfârşitul lunii septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI