Filme noi de succes şi clasice, disponibile online la a şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Filme noi de succes şi clasice, disponibile online la a şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc

Unsprezece lungmetraje, atât noi, cât şi clasice, vor putea fi văzute în cadrul celei de-a şasea ediţii a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) din Republica Moldova, care va avea loc online în perioada 22-25 octombrie. Timp de patru zile, cinefilii vor viziona filmele gratuit, pe noul site al evenimentului, zfrmd.ro, la orele indicate în program. Accesul la filme este limitat exclusiv la teritoriul Republicii Moldova. 

Devenite un eveniment cinematografic de tradiţie, Zilele Filmului Românesc se adaptează în acest an la condiţiile speciale determinate de pandemia de COVID-19. Prin urmare, proiecţiile, care aveau de obicei loc în sala de cinema, se mută online. Însă ZFR îşi păstrează structura de până acum: patru secţiuni, plus discuţii cu regizori şi actori.

Ediţia a şasea va fi deschisă de filmul „Heidi” (2019), de Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai importanţi regizori al Noului Cinema Românesc. Lungmetrajul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo şi are ca protagonist un poliţist în prag de pensionare (Gheorghe Visu) ce primeşte ca ultimă misiune să caute, la marginea Bucureştiului, două fete care trebuie să depună mărturie într-un proces cu trafic de persoane şi crimă organizată.

ZFR îi dedică de altfel lui Cătălin Mitulescu secţiunea Focus de la această ediţie. În afară de „Heidi”, programul mai cuprinde primele două lungmetraje ale regizorului, ambele selectate în secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes: „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2016), cu actriţa Dorotheea Petre în rolul principal, premiată pe Croazetă, şi „Loverboy” (2011), care îi are în distribuţie pe George Piştereanu şi Ada Condeescu. Fiecare dintre cele trei filme este însoţit de un interviu înregistrat cu Cătălin Mitulescu.

În secţiunea Filme noi, cap de afiş este tulburătorul documentar „colectiv” (2019), de Alexander Nanau, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia. Filmul urmăreşte ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv din octombrie 2015.

Din program nu putea lipsi noua animaţie a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), prezentă în numeroase festivaluri şi nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film. Animaţia spune povestea unei căţeluşe care lasă urme profunde în vieţile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor.

Selecţia de filme noi e completată de  „Cărturan”  (2019), debutul lui Liviu Săndulescu,despre un bărbat (jucat de Teo Corban) a cărui viaţă este dată peste cap când află că mai arepuţin de trăit, şi  „5 minute”  (2019), de Dan Chişu, despre şeful unei echipe de jandarmi,interpretat de Mihai Călin, acuzat că nu a intervenit la timp într-un incident homofob la uncinematograf şi despre o jurnalistă (Diana Cavallioti) care investighează cazul. „Cărturan” a avut premiera mondială la Festivalul de la Busan, iar „5 minute”, la Festivalul de la Varşovia.

Spectatorii vor avea ocazia de asemenea să vadă şi cel mai recent lungmetraj al veteranuluiregizor Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), despre suferinţele episcopului Iuliu Hossuşi ale altor lideri ai bisericii greco-catolice în închisorile comuniste.

Majoritatea filmelor vor fi însoţite de discuţii înregistrate cu regizori şi actori, disponibile peparcursul   evenimentului   pe  zfrmd.ro,   pentru   a   păstra   tradiţia   de   a   oferi   publicului   din Republica Moldova şansa să îi cunoască mai bine pe cineaştii români.

Secţiunea Retro omagiază un regizor unic din istoria cinematografiei române, Mircea Săucan(1928-2003), prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: „Meandre” (1967) şi„100 de lei” (1973), care pot fi adevărate revelaţii pentru publicul basarabean. Ambele îl au ca actor pe Dan Nuţu, o legendă a filmului românesc, de a cărui vitalitate cinematografia sebucură în continuare, aşa că secţiunea îi este dedicată şi lui.  

Ca de obicei, ZFR propune un film clasic şi pentru copii – „Dumbrava minunată” (1981),de Gheorghe Naghi, după nuvela cu acelaşi titlu a lui Mihail Sadoveanu.

Zilele Filmului Românesc la Chişinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova şi casa de producţie Rova Film din România. Evenimentul este finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Uniunea Cineaştilor din   România,   Centrul   Naţional   al   Cinematografiei   din   Moldova   şi   Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI