CULTURĂ

"Grigore Vieru – poetul secolului grăbit", expoziţie aniversară, organizată la Biblioteca Naţională a R. Moldova

Pe 14 februarie se împlinesc 86 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, numit şi poetul limbii române, al mamei, al copiilor şi al patriei. Cu respect şi recunoştinţă pentru opera sa, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost organizată o expoziţie aniversară dedicată poetului.

CORINA GAMURARI, reporter TVR MOLDOVA: "Expoziţia cuprinde mai mult de 75 de cărţi din opera celui mai citit poet contemporan. Tot aici se află şi placheta de versuri pentru copii "Alarma" cu care a debutat Grigore Vieru în anul 1957".

Grigore Vieru este considereat poetul neamului şi a fost supranumit poetul tuturor vârstelor. Cei care l-au cunoscut spun că a trăit cu suflet de copil, prin Abecedarul pe care l-a creat, a trăit în limba română şi încă trăieşte prin poezia sa.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: "Cea mai veche carte este de la 1953, mai târziu deja poetul a editat alte plachete de versuri. Desigur că ne bucură mult că în expoziţie este şi prima carte, cartea de căpătîi a multor generaţii de copii, cum este "Albinuţa".

În expoziţia dedicată poetului se regăseşte şi prima carte de povestiri pentru copii  - "Soarele cel mic", scrisă în 1963, dar şi volumul de versuri "Numele tău", apărut în 1968,  considerat de criticii literari drept cea mai originală apariţie poetică.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: "Un CD foarte important, este o colecţie de muzică, interpretată de Sofia Vicoveanca pe versurile lui Grigore Vieru. La fel în expoziţie sunt publicaţii editate atât în Republica Moldova, cât şi în România, inclusiv şi cărţi lilipute din serviciul "Carte veche şi rară".

Expoziţia cu genericul "Grigore Vieru – poetul secolului grăbit" va fi deschisă până la sfârşitul lunii februarie.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională: "Grigore Vieru a fost un mare prieten al Bibliotecii Naţionale, a participat la mai multe evenimente aici, întâlniri cu scriitorii, întâlniri cu cititorii, lansări de carte". 

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova. Poetul a încetat din viaţă pe 18 ianuarie 1935. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.