CULTURĂ

În ajun de Sfântul Vasile, în sudul Republicii Moldova se umblă cu capra

În ajun de Sfântul Vasile, în sudul Republicii Moldova se umblă cu capra. Sărbătoarea coincide şi cu Anul Nou, pe stil vechi. În mai multe localităţi din Republica Moldova, ziua este dedicată unor tradiţii şi obiceiuri prin care oamenii îşi urează bunăstare şi noroc în noul an. În Crihana veche, obiceiul caprei este păstrat din moşi-strămoşi.

Acompaniate de fluiere, tobe şi tradiţionalul buhai, mai multe "capre" s-au încins la joc în centrul localităţii Crihana Veche.

„Începem să umblăm pe la casele oamenilor. Nu este o casă în care să nu intre o capră să danseze. Colindăm până la ora două noaptea, până ajungem la hotar. Pe 14 seara ajungem, iarăşi, în centrul satului şi este bătălia caprelor şi se bat până dimineaţă”.
 
Flăcăii îşi pregătesc singuri costumul tradiţional. Corpul este alcătuit dintr-o pânză groasă, cu motive tradiţionale, pe care sunt cusute fâşii colorate de hârtie sau panglici. Înălţimea unei astfel de capre poate ajunge şi până la trei metri. Pentru flăcăii din localitate este o onoare ca, de sărbători, să facă parte din alaiul caprei.

„Faci şase ani de capră şi după doi ani de cămăraş este responsabil de capră, trebuie să aibă grijă de capre”.
 
Toate caprele se vor înfrunta, mâine, în centrul satului, până când va fi aleasă cea mai bună dintre ele.