CULTURĂ

În scuarul Mihai Eminescu din Chişinău a fost inaugurată astăzi o sculptură a Veronicăi Micle

În scuarul Mihai Eminescu din Chişinău a fost inaugurată astăzi o inedită sculptură a Veronicăi Micle. Lucrarea realizată de Veaceslav Jigliţchi se află la doar câţiva metri de o altă lucrare de artă care îl reprezintă pe marele poet naţional. Noua sculptură a celei ce a fost, o vreme, muza lui Eminescu, a costat jumătate de milion de lei iar banii au fost donaţi de mai mulţi agenţi economici din Republica Moldova.

Sculptura a fost realizată din bronz şi este amplasată lângă cea a poetului naţional, Mihai Eminescu, la umbra unui tei din centrul Chişinăului. Lucrarea de artă o reprezintă pe Veronica Micle stând pe o bancă şi pare că ascultă versurile recitate de Eminescu.

LIUBA MAXIM reporter TVR Moldova: Veronica Micle l-a cunoscut pe Mihai Eminescu în 1872 la Viena, în timp ce urma un tratament. Doamna blondă cu părul uşor ciufulit i-a atras atenţia imediat poetului. De atunci aceasta i-a devenit muză şi i-a marcat viaţa pentru totdeauna.

Sculptorul Veaceslav Jigliţchi a avut o misiune dificilă având în vedere că s-au păstrat puţine fotografii cu Veronica Micle.

VEACESLAV JIGLIŢCHI sculptor: Toate fotografiile pe care le-am găsit internet şi tot ce am putut, am folosit.. Acolo unde este mai tânără, are coafura ei clasică  care atât de mult îi placea, şi aşa a îndrăgit-o şi Mihai Eminescu.

ION CEBAN primar general Chişinăului: Vream ca Veronica Micle să fie cât mai aproape de Mihai Eminescu. Şi să îi lăsăm să socializeze între ei, aceşti extraordinari oameni, marele poet Mihai Eminescu şi muza sa, Veronica Micle.

Noua sculptură a atras imediat atenţia trecătorilor.

„De mult nu am revenit la istoria lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ştiu că a fost reciprocă, dar ştiu că viaţa nu le-a permis să fie împreună circumstanşele din viaţă. Probabil nu e ceva carea poate fi repetat, e ceva inedit.

Din cate ştiu Mihai Eminescu i-a dedicat multe poezii Veronicăi Micle, pentru că el a considerat că ea este dragostea lui veşnică”.
Mihai Eminescu i-a dedicat Veronicăi Micle mai multe poezii -  "Floarea albastră", "Atât de Fragedă", "De-aş Avea". Unele versuri au fost puse pe muzică de artişti de pe ambele maluri ale Prutului. Din păcate dragostea lor nu a fost cu final fericit. Eminescu a suferit din cauza acestei iubiri, la fel şi Veronica Micle, care s-a retras şi a murit la Mânăstirea Văratec la mai puţin de două luni după decesul poetului.