Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Luceafărul cinematografiei basarabene, Vlad Ciobanu, a fost condus azi pe ultimul drum

Luceafărul cinematografiei basarabene, aşa cum îl numesc colegii de breaslă, Vlad Ciobanu, a fost condus azi pe ultimul drum. Zeci de oameni au venit să spună adio celui care a făcut să strălucească teatrul din Republica Moldova. După o luptă nemiloasă cu o boală incurabilă dar şi cu virusul COVID-19, actorul şi regizorul Vlad Ciobanu a plecat prea devreme dintre noi.

Colegi de breaslă, foşti studenţi sau cei care l-au îndrăgit pe actorul şi regizorul basarabean, Vlad Ciobanu au venit astăzi la Teatrul Luceafărul pentru un ultim omagiu. 

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul "Mihai Eminescu" Chişinău: "Nu ştiu de ce anul acesta este răuvoitor cu lumea teatrului. Am pierdut o mare personalitate, o istorie a cinematografiei din Basarabia".

Actriţa Paulina Zavtoni a fost colegă cu Vlad, iar rolul acestuia din filmul Luceafărul i-a marcat existenţa artistică.

PAULINA ZAVTONI, actriţă: "Apoi a venit la Teatrul Luceafărul, de pe strada Veronica Micle. Strada Mihai Eminescu tot la Luceafărul. Pe scena noastră el a jucat în zeci de spectacole. Căsuţa lui e alături de teatrul Luceafărul. Geamurile casei lui în curtea teatrului dădeau. Şi-a consacrat întreaga viaţă teatrului şi a plecat în floarea vârstei. Dumnezeu să-I lumineze calea spre constelaţia Luceafărului".

Pe lângă zecile de roluri jucate, Vlad Ciobanu s-a consacrat cu dăruire şi rolului de pedagog. A fost şi director general al Centrului Naţional de Educaţie prin Artă.

VERA MEREUŢĂ, actriţă, profesor de teatru: "Academia de Muzică Teatru şi Arte plastice, în persoana lui Vlad Ciobanu a pierdut un pedagog excellent, deosebit, care ştia să lucreze cu atâta dăruire, cu atâta fineţe".

ALINA STOIANOV: "Avea grijă ca noi toţi să fim implicaţi în roluri, selecta piese în care să fim toţi. Eu l-aş defini cel mai iubit dintre profesori. A fost un om minunat şi chiar dacă noi nu eram cei mai buni, el zicea că suntem cei mai buni. De fiecare dată ne întâlneam, chiar şi după absolvire, avea o energie frumoasă, pozitivă, emana atâta lumină".

Actorul şi regizorul Vlad Ciobanu s-a stins din viaţă la doar 53 de ani. Suferea de leucemie acută şi a fost internat la un spital din Iaşi. Nu a scăpat nici de noul coronavirus. 

VITALIE CIOBANU, fratele lui Vlad: "Era prea slăbit, măcinat de boală, dacă nu ar fi fost şi aceste complicaţii induse de chimioterapie, poate ar fi avut şanse mai multe".

A fost multă lume care a venit astăzi să aducă un ultim omagiu. 

MAIA SANDU, preşedinte ales al Republicii Moldova: "Este o mare tragedie ceea ce s-a întâmplat. Pentru noi Vlad va rămâme ca un actor, ca un regizor foarte talentat şi ca un om minunat".

LILIA POGOLŞA, ministrul Educaţiei: "Văd că sunteţi tineri şi deja îl iubiţi, iar noi l-am văzut în mai multe roluri. Este o pierdere pentru întreaga cultură naţională".

Vlad Ciobanu a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău. 

De-a lungul carierei, actorul Vlad Ciobanu a excelat în mai multe roluri – in Hamlet, Macbeth sau Don Juan. Actorul este cunoscut mai ales pentru inegalabila interpretare, în rolul poetului Mihai Eminescu, din filmul "Luceafărul", regizat de Emil Loteanu. Odihnă veşnică, printre luceferi, dragă Vlad Ciobanu!
Similare
RECOMANDĂRI