CULTURĂ

Muzeul Naţional al Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" a vernisat ultima expoziţie din acest an

Muzeul Naţional al Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" a vernisat ultima expoziţie din acest an, dedicată regretatului fotograf al muzeului, Nicolae Răileanu. Colegii şi prietenii i-au adus un omagiu după o viaţă dedicată artei fotografice.

Expoziţia cu genericul "Nicolae Răileanu, fotograful fără duminici" este rezultatul unei munci a mai multor muzeografi.

„El a fost un om deosebit, cum toţi fotografii sunt oameni aparte, care trăiesc o viaţă văzutp de noi şi alta nevăzută şi în timp, şi ca efort. Foarte mult timp în camera obscură, la lumină roşie, la întuneric, interiorizat. În ceea ce priveşte munca lui, ea se vede aici”, a spus NICOLAE POJOGA, curatorul expoziţiei.

La vernisaj au participat scriitori, muzeografi şi artişti fotografi, care au depănat amintiri despre maestrul Nicolae Răileanu.

„A mers cu mine în sat la mine, a văzut casa mea, când am căbărât la şosea, spuneam aşa "vezi, Nicolae, aceste căsuţe, unde a fpst cândva spitalul, uite aici eu am venit pe lume şi el a zis "care casă?" şi a mers şi a fotografiat. Nu a fost un meseriaş, un fotograf simplu, a fost un fotograf-artist”, a spus VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor.

Nicolae Răileanu şi-a dedicat viaţa artei fotografice. Maestrul a lăsat în urma sa o arhivă fotografică inestimabilă, o adevărată istorie în imagini a literaturii române din stânga Prutului. Obiectivul lui Nicolae Răileanu a fost orientat spre scriitori, spre viaţa literară şi culturală din Republica Moldova. Fotograful a surprins pe cameră şi o parte dintre evenimentele social-politice care s-au desfăşurat pe parcursul a patru decenii.

„Nicolae Răileanu a fost fotograful Muzeului Naţional al Literaturii Române şi a Uniunii Scriitorilor timp de 43 de ani de zile, din 1975. Are o adevărată istorie a literaturii române în imagini şi această expoziţie reprezintă, de faptm omagiul pe care îl aduc colegii lui. În amintirea unei prietenii, unei vocaţii, unui mare artist fotograf”, a spus MARIA ŞLEAHTIŢCHI, director, Muzeul Literaturii Române "M. Kogălniceanu".

„El singur întotdeauna s-a dăruit cu atâta pasiune în descoperirea acelei clipe pe care el o considera cea mai importantă realizare a unui artist fotograf.
A fost un om cu totul deosebit. Toată lumea îl iubea şi îl iubeşte. Sunt mândră de asta. Mă bucur mult pentru el, acolo în ceruri la sigur că se bucură şi vede”, a spus TAMARA RĂILEANU, soţia lui Nicolae Răileanu.

Expoziţia a fost organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi Asociaţia pentru Arhive şi Documente Fotografice. Expoziţia este deschisă până pe 23 decembrie.