CULTURĂ

O carte în aşteptare - campanie iniţiată de o editură din Republica Moldova

O carte în aşteptare - este denumirea unei noi campanii iniţiată de o editură din Republica Moldova. Principiul este simplu - cei care doresc cumpăra cărţi pe care le pot lăsa în librării, iar iubitorii de lectură care nu-şi permit, vin şi iau volumele care le plac. Două librării sunt implicate în campanie, iar iniţiatorii proiectului speră ca tot mai mulţi binefăcători să lase cărţi …în aşteptare.

Campania "O carte în aşteptare" a fost iniţiată pe 3 februarie, când la nivel mondial a fost sărbătorit cititul cu voce tare sau cititul împreună.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR Moldova: "După modelul "O cafea în aşteptare", în care oamenii pot veni şi plăti în avans o cafea sau mai multe, iar cei care nu-şi permit vin şi întreabă vânzătorul dacă nu există o cafea în aşteptare, la fel funcţionează şi campania "O carte în aşteptare". Astfel, iubitorii de lectură pot cumpăra cărţi şi le pot pune aici pentru cei care, la fel, iubesc lectura, însă nu-şi pot permite să cumpere cărţi".

Astazi, la Librăria din Hol erau patru cărţi în aşteptarea, iar la Librăria din Centru – o carte. 

MARIANA FAGU, librar: "Sunt două titluri de Iulian Filip, o carte a Tatianei Ţîbuleac care este în top de când a apărut. Au apărut câteva gesturi de solidaritate, se implică lumea. Apar comentarii pozitive, ne-am bucura foarte mult să participe cât mai multă lume".

Directorul editurii Cartier spune că prin campania lansată îşi propune să încurajeze lectura în Republica Moldova, dar şi să dezvolte spitirul solidarităţii.

GHEORGHE ERIZANU, director, editura Cartier: "Cu părere de rău cărţile sunt relativ scumpe în Republica Moldova. Nici editorul nu-şi poate permite să pună preţul real al cărţii. Pentru cititor cartea este scumpă, pentru editor, cartea este foarte ieftină. Este o modalitate de a-l ajuta pe cel care vrea să citească, în afară de biblioteci".

"Cred că este o idee foarte bună. Depinde de fiecare în parte. Din păcate, la noi în Republica Moldova, părerea mea, mai puţini s-ar implica într-o asemenea acţiune. Eu tot cumpăram, multe cărţi am cumpărat. Şi le-aţi oferit? Care şi cum, care cumpără, care face schimb".

Proiectul  - O carte în aşteptare  - nu are un termen limită pentru a fi încheiat, iar iniţiatorii işi doresc să devină permanent.