O expoziţie cu fotografii din anii 1955-1970, vernisată la Roşietici din raionul Floreşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O expoziţie cu fotografii din anii 1955-1970, vernisată la Roşietici din raionul Floreşti

În satul Roşietici, raionul Floreşti, a fost inaugurată expoziţia de fotografie „ReCunoaşte satul”. Au fost expuse lucrările fotografului Zaharia Cuşnir în satul în care le-a făcut. „ReCunoaşte satul” este evenimentul care te invită să descoperi cum s-a transformat o localitate în doar jumătate de secol, a specificat Victor Galuşca, organizatorul evenimentului şi cel care a găsit miile de negative fotografice cu care au fost făcute fotografiile expuse la Roşietici, transmite IPN.

Din totalul negativelor găsite, Victor Galuşca a reuşit să folosească doar 60%, restul fiind deteriorate. „Zaharia Cuşnir a fotografiat în anii 1955-1970 viaţa din satul său, care în prezent este total altfel. Multe case nu mai sunt, mulţi oameni au plecat şi cu greu poţi să-ţi dai seama că pe aceste locuri cândva s-a locuit”, a specificat Victor Galuşca.

Din cauza faptului că doi lucrători din Primărie au fost testaţi pozitiv la coronavirus, instituţia se află în carantină şi autorităţile comunei nu au participat la eveniment. Ţinând cont de codul roşu anunţat pe ţară, organizatorii nu au putut expune fotografiile în locurile din sat, în care le-a făcut fotograful Zaharia Cuşnir – fost învăţător de Geografie în şcoala din sat, decedat în 1993.

Expoziţia a fost vernisată pe malul râului Răut, în apropierea casei abandonate în podul căreia Victor Galuşca a găsit colecţia de negative. Intenţia organizatorilor a fost ca pe durata vernisării expoziţiei, satul Roşietici să devină un muzeu în aer liber, ceea ce nu s-a reuşit din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Fotografiile au fost făcute de Zaharia Cuşnir în alb-negru, aşa cum permiteau aparatele fotografice ale timpului, care aveau capacitatea de doar 12 cadre.

„Pe Zaharia Cuşnir în satul Roşietici oamenii nu l-au uitat. Fără el şi fără aparatul său de fotografiat nu trecea nicio activitate în sat (nunţi, cumătrii, înmormântări ş.a.). În acea perioadă, o fotografie costa 5-10 copeici. Atunci satul era bogat în oameni şi case. Acum o multitudine de case sunt în paragină. 90% din casele abandonate sunt distruse”, a precizat Victor Galuşca.

Expoziţia a mai fost vernisată la Chişinău, în mai multe oraşe din România, printre care Bucureşti şi Cluj-Napoca, şi în Polonia. De asemenea, mai multe surse mass-media din ţară şi de peste hotare – în 20 de limbi, au relatat despre „comoara” fotografică găsită în podul casei abandonate din satul Roşietici. Printre acestea – ziarul american „The Washington Post”.

Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor în zilele de 18-19 septembrie, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Victor Galuşca este fotograf profesionist, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, la specialitatea regie. 
Similare
RECOMANDĂRI