CULTURĂ

Peste o sută de mii de piese unice de patrimoniu, în pericol. Este nevoie de un spaţiu nou pentru ele

post-img

Peste o sută de mii de piese unice, printre care manuscrise vechi, cărţi valoroase, placate cu aur şi argint, tablouri ale unor pictori ce au conturat în culori valorile româneşti, riscă să se piardă. Aceste capodopere se regăsesc la Muzeul Naţional al Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu", cel mai complex muzeu din spaţiul basarabean, aflat în sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Din lipsa resurselor financiare, instituţia este într-o stare deplorabilă. E mare nevoie să fie găsit un spaţiu potrivit pentru valorile inestimabile ale acestui muzeu.

Muzeul Naţional al Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" a fost înfiinţat în aprilie 1965, în cadrul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Din 2012 a trecut în subordinea Ministerului Culturii de atunci. Noul director, Maria Şleahtiţchi, spune că toate aceste piese valorase au nevoie de o inventariere riguroasă, dintr-o perspectivă modernă, şi să fie amplasate într-un spaţiu pe măsură.
  
Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române spune că un posibil spaţiu a fost deja identificat, dar autorităţile din Republica Moldova nu pot face faţă tuturor cheltuielilor necesare, aşa că cer ajutorul şi implicarea României.
  
Şi fondul de carte a muzeului e de o importanţă colosală şi conţine zeci de mii de piese. Din colecţiile muzeului nu lipsesc unele lucrări valoroase, la propriu: având coperţile din aur şi argint, cu pagini aurite pe margine, cărţi atât de vechi, încât dacă nu vor fi restaurate, riscă să se aleagă doar praful din ele.
 
Cea mai veche carte din muzeu datează din 1572.
 
Şi starea în care se află manuscrisele este jalnică.
  
Nici personal nu este suficient pentru a conserva şi pentru a promova valorile naţionale din colecţiile muzeului. Majoritatea pieselor trebuie restaurate, însă pentru acest lucru e nevoie de specialişti, de tehnică deosebită, laboratoare şi ateliere.
  
Peste 140 de mii de piese, care scriu nu doar istoria muzeului, ci a întregului nostru neam românesc, riscă, în orice moment, să fie distruse de condiţiile precare în care sunt păstrate. Pierderile ar fi irecuperabile.
 
Muzeul aparţine generaţiilor de creatori care au contribuit la sporirea valorilor naţionale româneşti, iar Republica Moldova are o datorie faţă de memoria acestor oameni de litere şi oameni de artă.