CULTURĂ

Piese de o valoare inestimabilă, restaurate în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei

Piese de o valoare inestimabilă, cum ar fi ceramica din cultura Cucuteni-Tripoliană, renasc datorită restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Dintre cele şapte laboratoare de restaurare ale muzeului, unul este destinat pieselor din ceramică. Din fragmente mici, experţii reconstituie, asemenea unui puzzle, dovezi ale civilizaţiei de acum câteva secole.

CORINA GAMURARI, reporter TVR MOLDOVA: „Ne aflăm acum în laboratorul de restaurare a pieselor din ceramică. Restauratorii lucrează în aceste momente pentru a restabili vase din Cultura Cucuteni-Tripoliană, una dintre cele mai vechi civilizaţii. După ce sunt restaurate, vasele sunt pictate astfel încât să fie păstrată autenticitatea ornamentelor. Munca este una enormă şi poate dura chiar şi jumătate de an”.

Fragmentele de ceramică găsite de arheologi ajuns în laboratorul de restaurare. Experţii sunt nevoiţi uneori să reconstituie şi părţile lipsă astfel încât vasul să capete forma iniţială.

MARINA GUZUN, restaurator: „Procesul de restaurare este unul anevoios, greu, trebuie să ai multă răbdare. Restauratorii suntem oamenii care încercăm să aducem trecutul în prezent. Uneori procesul de restaurare a unui vas de ceramică începe de pe şantier, procesul de restaurare şi conservare, noi continuăm procesul de restaurare în laborator.”

Înainte şi după restaurare, piesele sunt fotografiate. Se notează cu atenţie materiale şi soluţiile tehnice folosite în procesul de restaurare. Se face şi un un paşaport al piesei arheologice care cuprinde istoricul acesteia, materialul din care este realizată, perioada în care a fost confecţionată, deteriorările pe care le-a suferit.

MARINA GUZUN, restaurator: „Sunt multe vase de valoare, chiar acum la moment avem în laboratorul de restaurare multe vase de valoare, ce prezintă cultura Cucuteni şi în ceea ce priveşte procesul de restaurare a culturii Cucuteni e un proces aparte, mai dificil, mai îndelungat, în schimb la final primim plăcere când vedem vasul finalizat. În timp, să restaurezi un vas de 5 mii jumate de ani în urmă înseamnă ceva pentru noi”.

Restaurarea nu se încheie în laborator. Piesele sunt pictate pentru a conserva mesajul plastic initial, forma şi culorile, la fel cum a fost în urmă cu mult timp.

DANIELA FERONI, restaurator. „Munca restauratorului e la fel ca cea a medicului, care resuscitează ţesuturile, le dă şansa să trăiască o a doua viaţă. Aici puteţi vedea etapa finală a lucrărilor de restaurare, munca pictorului.”

ECATERINA BONDARENCO, şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „Au fost colectate pe parcursul anilor şi este nevoie să le restaurezi, deoarece sunt şi din secolul II Înaintea Erei Noastre, piesele de ceramică, piesele arheologice.”

După restaurarea completă, obiectele sunt expuse în muzeu şi prezentate publicului. Zeci de vase restaurate din cultura Cucuteni-Tripoliană vor ajunge la o expoziţie în Vilnius. Unele dintre ele au fost expuse în SUA şi Bulgaria.