Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poşta Moldovei pune în circulaţie noi timbre poştale dedicate celor 30 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova

Poşta Moldovei pune în circulaţie noi timbre poştale dedicate celor 30 de ani de la proclamarea Independenţei, dar şi de la emiterea primelor mărci poştale ale Republicii Moldova. Evenimentul a fost marcat, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, printr-o ceremonie la care au participat deputaţi ai primului Parlament şi ex-preşedintele Petru Lucinschi.

Imaginile de pe noile timbre poştale rememorează evenimente notorii precum e momentul semnării Declaraţiei de independenţă şi reflectă simboluri importante ale statului cum sunt drapelul şi instituţia Parlamentului.

VITALIE ZAHARIA, director, Poşta Moldovei: „Pe acest timbru comemorativ este imaginea parlamentului Republicii Moldova actual. Dar cunoaştem că anume aici a fost deslocat, se afla Parlamentul Republicii Moldova, este şi acum sala a parlamentului.”

Tot anul acesta se împlinesc 30 de ani de când au fost puse în circulaţie mărcile poştale din Republica Moldova. Directorul Poştei Moldovei spune că mărcile sunt o carte de vizită a Republicii Moldova, un mesager al evenimentelor istorice. Până acum au fost emise aproape 1 200 de mărci poştale. Potrivit Uniunii Poştale Universale, Republica Moldova ocupă locul 17 din 198 de ţări după indicele de calitate. Cu această ocazie a fost prezentată o altă marcă nouă -  "30 de ani de la emiterea primelor timbre poştale ale Republicii Moldova".

VITALIE ZAHARIA, director, Poşta Moldovei: „Dacă vedeţi în imagine apar chiar primele trei mărci care au apărut în iunie 1991. Această imagine este o copie a primelor mărci, o copie reală a primelor mărci.”

Participanţii la eveniment au apreciat noile mărci poştale şi au subliniat că datorită emiterii lor, Republica Moldova devine tot mai cunoscută în lume.

PETRU LUCINSCHI, ex-preşedinte al Republicii Moldova: „Sentimentul ţine de faptul că viaţa se schimbă şi sunt toate premizele ca noi să mergem în viitor cu o dispoziţie mai bună.”

ALEXANDRU ARSENI, deputat în primul Parlament: „Tocmai întruchipează nu numai litera declaraţiei de independenţă prin voinţa poporului suveran, exprimat la marea adunare naţională din 27 august 1991.”

ADAM ANDREI, preşedintele Uniunii Filateliştilor din Moldova: „Fiecare timbru este un mic izvor de cunoştinţe din diferite domenii. Expoziţia organizată conform regulamentului FRM şi Organizaţiei Internaţionale de Filatelie constă în transpunerea pe mai multe panouri exponatele a 16 filatelişti şi colecţionari din ţară.”

În incinta Muzeului Naţional de Istorie este deschisă şi o expoziţie a monedelor de colecţie din aur şi argint.

NA BOLDUREANU, şef, secţia Istorie şi Muzeologie: „Participă la această expoziţie cu o colecţie de monedă contemporană, comemorativă şi jubiliară emisă de Banca Naţională a Moldovei. Cea mai veche este moneda 5 ani de independenţă care a fost bătută în anul 1996.”

Ieri, Banca Naţională a Moldovei a pus în circulaţie, ca mijloc de plată şi în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Monedele sunt confecţionate din argint şi au fost înscrise în seria "Evenimente Istorice", iar fiecare are valoarea nominală de 50 de lei. Expoziţia este deschisă până pe 30 septembrie.
Similare
RECOMANDĂRI