CULTURĂ

Cooperarea dintre Republica Moldova şi Elveţia în domeniile educaţiei, culturii şi cercetării se va intensifica

post-img

Relaţiile de cooperare moldo-elveţiene în domeniul educaţiei au fost abordate ieri, 29 octombrie, de secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Valentina Chicu, în cadrul unei întrevederi cu directorul Biroului de cooperare al Elveţiei, Caroline Tissot şi managerul de program pentru Moldova a Direcţiei Eurasia din cadrul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Confederaţiei Elveţiene (FDFA), Barbara Profeta.

În cadrul dialogului, interlocutorii au salutat caracterul dinamic al contactelor dintre Republica Moldova şi Elveţia şi au subliniat importanţa dialogului bilateral, precum şi extinderea dimensiunilor de cooperare pe domeniul educaţional.

Secretarul de stat, Valentina Chicu a mulţumit Biroului de Cooperare al Elveţiei pentru aportul în promovarea şi implementarea în ţara noastră a unui şir de proiecte în domeniile de competenţă a ministerului. Oficialul a apreciat sprijinul Elveţiei în reconceptualizarea disciplinei de studiu Educaţie pentru societate şi dezvoltarea competenţelor profesionale necesare cadrelor didactice din învăţământul general pentru organizarea contextelor de învăţare în cadrul predării respectivei discipline şcolare. Valentina Chicu a menţionat şi realizările obţinute cu suportul Elveţiei în promovarea şi implementarea învăţământului profesional tehnic dual care, în esenţa sa, este „şcoala fără şomeri”.

La rândul lor, Caroline Tissot şi Barbara Profeta au exprimat disponibilitatea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul educaţiei, reiterând intenţia de a intensifica suportul acordat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în vederea implementării unor proiecte comune, cu impact asupra dezvoltării sistemului educaţional, în general, şi a modelului de învăţământ dual, în particular.

La final, părţile au convenit asupra dezvoltării relaţiilor moldo – elveţiene în cadrul mai multor proiecte bilaterale, inclusiv de mobilitate academică a elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul profesional.

Menţionăm că relaţiile de colaborare moldo-elveţiene în domeniul educaţiei s-au materializat în cadrul mai multor proiecte comune cum ar fi: proiectul ,,Reforma structurală în învăţământul profesional tehnic în Republica Moldova”; reconceptualizarea disciplinei şcolare „Educaţie civică” în „Educaţie pentru societate”; proiectul „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova” etc.