Selecţie MOLDOX 2020: Filme despre femei, pentru femei şi bărbaţi
Vizualizari:

Selecţie MOLDOX 2020: Filme despre femei, pentru femei şi bărbaţi

MOLDOX aduce în vizorul societăţii din Republica Moldova problemele şi prejudecăţile cu care se confruntă femeile din întreaga lume, atît de relevante şi pentru spaţiul nostru mioritic, unde „valorile tradiţionale” abundă în mai toate discursurile strigate prin difuzoare şi televizoare

Şi în acest an încercăm să depăşim limitele tradiţionalului şi să contribuim la crearea unui mediu prielnic deschiderilor de minţi, să trecem peste graniţele geografice şi să înţelegem ce ne uneşte, indiferent de grupul social sau comunitatea din care venim.

În cadrul celei de-a V-a ediţii, oaspeţii festivalului vor avea ocazia să urmărească mai multe filme despre femei, cu femei, dar adresate tuturor, care vor oferi o incursiune în vieţile unor protagoniste de excepţie, cu care se pot identifica şi multe femei ale Republicii Moldova.

Astfel, spectatorii vor putea afla istoria femeilor din satul Makoko, Nigeria, şi acum acestea se implică într-un proiect de abilitare a femeilor împotriva inegalităţii de gen, iniţiat şi implementat de către Doamna F. „Ascultă cuvîntul” este piesa în care joacă şi prin care îşi spun poveştile, îşi exprimă durerea, prin care vor să atragă atenţia bărbaţilor asupra hărţuirilor constante, abuzurilor prin care trec încă din fragedă copilărie, asupra tuturor nedreptăţilor şi inegalităţilor de care suferă. Este un strigăt prin care vor să se facă auzite, înţelese şi respectate.

„Doamna F”, un film de Chris van der Vorm (2020, Olanda, Nigeria, 76 min)
Cahul: 9 septembrie, 22:00
Chişinău: 19 septembrie,  20:00
„Alergi ca o fată!”, „Plîngi ca o fată!” – sînt vorbe pe care fetele din toată lumea le aud de mici şi, de multe ori, se conformează cu acestea şi acceptă că nu sînt la fel de puternice ca băieţii. Nu este şi cazul celor patru fete brave din Vestul sălbatic al Americii – Maysun, Altraykia,  Ariyana şi Tatyanna – care domină lumea tradiţional bărbătească a rodeoului şi care încearcă să-şi găsească propria cale în acest proces, devenind, fără să-şi propună, un exemplu pentru toate fetele şi femeile din comunitatea lor. Într-o lume care le aparţinea taţilor şi fraţilor, ele demonstrează că expresia „călăreşti ca o fată” este de fapt un compliment.

„Sclipici şi praf”, un film de Anna Koch şi Julia Lemke (2020, Germania, 91 min)
Cahul: 10 septembrie, ora 22:00
Timp de decenii, Jola a făcut ce era aşteptat de la ea. Mamă a şase copii, căsătorită cu un soţ abuziv, ea mereu se prefăcea că totul e bine, ascunzîndu-se în spatele machiajului şi a hainelor colorate. Într-o bună zi, ceva a plesnit şi ea a găsit puterea să-şi părăsească soţul şi să înceapă să-şi trăiască viaţa la maxim. Petrece cu prietenele ei, dansează în Café Smile, scrie poezii şi cîntece. Ea cîntă mai ales despre dragoste – la care a visat toată viaţa, dar pe care nu a găsit-o niciodată. Pe neaşteptate, îl întîlneşte pe Wojtek, care o tratează ca o regină. Va reuşi oare Lola să se deschidă şi să îmbrăţişeze dragostea pentru prima dată?

„Lecţii de dragoste”, un film de Małgorzata Goliszewska şi Kasia Mateja (2019, Polonia, 75 min)
Cahul, 13 septembrie, 20:00
Tradiţional, MOLDOX aduce în prim plan probleme curente cu care se confruntă societatea în cadrul unor sesiuni de discuţii publice cu diverşi actori ai societăţii civile, autorităţilor publice, jurnalişti şi specialişti din diferite domenii. Astfel, în ziua de deschidere a festivalului, publicul din Cahul va putea urmări trei scurtmetrajele documentare în regia Raisei Răzmeriţă – istorii ale trei femei cu dizabilităţi din Republica Moldova care au candidat la alegerile locale din 2019. Participanţii vor avea ocazia să discute cu ele despre problemele cu care se confruntă şi cum au reuşit să depăşească stereotipurile tradiţionale.
Discuţie publică: „Femeile în acţiune – implicarea femeilor în politica locală”
Moderator: Vasile Ernu, scriitor şi jurnalist
Invitaţi: Adela Postolachi, Consilieră Locală; Mariana Tihu, activistă pentru accesibilizarea infrastructurii; Lilia Puzderi-Căinăreanu, Consilieră Locală
Cahul: 9 septembrie, 18.00
Proiect susţinut de UN Women Moldova şi finanţate de Suedia.
Ediţia a V-a, aniversară, a Festivalului Internaţional de Film Documentar MOLDOX aduce în vizorul publicului mai multe filme documentare pe subiecte sociale importante atît la nivel global, cît şi local.
Mai multe informaţii despre festival, găsiţi pe pagina noastră web: Program, Catalog, Filme.

În contextul situaţiei actuale, Festivalul Internaţional de Film Documentar MOLDOX, precum şi activităţile din cadrul acestuia, se vor desfăşura în aer liber, urmărînd toate măsurile de precauţie: numărul maxim de spectatori – 50, distanţa dintre scaune de 1 metru, obligativitatea purtării măştilor de protecţie pe tot parcursul proiecţiilor şi a discuţiilor publice.

9-13 septembrie, Cahul, Parcul central „Grigore Vieru”
17-19 septembrie, Chişinău, Digital Park (str. Mihai Viteazul 15)

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 şi este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficţiune cu relevanţă socială semnificativă. Festivalul combină misiunea de culturalizare a populaţiei – prin proiecţiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesaţi să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.
MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internaţional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere şi master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Organizatori: Asociaţia Obştească MOLDOX, Svenska Filmstudion

Cu sprijinul financiar: Institutul Suedez, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cinematografiei din Moldova, Primăria Cahul, Consiliul Raional Cahul, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung, Forumul Cultural Austriac Bucureşti

 
 
Similare
RECOMANDĂRI