CULTURĂ

Sibiul este, din nou, capitala filmului documentar

Sibiul este, din nou, capitala filmului documentar. Prima proiecţie de la festivalul Astra a fost o experienţă inedită. Spectatorii au luat loc în bărci şi hidro-biciclete şi au vâslit spre o altfel de sală de cinema. Un lac presărat pe maluri cu mori de vânt, stuf şi papură, şi cu un ecran uriaş în mijloc. Muzica de fanfară a făcut parte din coloana sonoră a acestei ediţii inedite a festivalului de film organizat în muzeul din Dumbrava Sibiului.

Pentru cea de-a 27 editie organizatorii au fost creativi pentru a putea indeplini normele de siguranta. Spectatorii, nu mai mult de 4 intr-o barca, au vaslit pe muzica de fanfara spre ecranul urias unde au urmarit documentarul libanez "Povestea lui Fatat". O femeie care refuza sa capituleze si reuseste sa evadeze spre Europa cu ajutorul unei barci.

Filmele si atmosfera creata de sala de cinema inedita i-au incantat pe spectatori.

Anul acesta filmele documetare alese au teme variate si actuale: transformarea societatii prezente, natura alterata de interventia umana, migratia globala si modificarea relatiilor umane prin prisma tehnologiilor de comunicare.

DUMITRU BUDRALĂ, directorul ASTRA Film Festival: "Am incercat sa facem o editie creativa, nu una de constrangere. De aceea am decis sa facem pentru prima data, din 1993, festivalul in aer liber. Iar in acest muzeu miraculos, exista acesta spatiu, acest lac si aceste mori superbe de vant".

OANA IVAN, PR ASTRA Film Festival: "O distantatre sociala, mai degraba fizica decat pe barca si o siguranta pentru public, probabil ca nu exista. Si daca vreti, putem sa facem si o paralela, am adus si putin din festivalul de la Venetia unde traditia este sa mergi la film pe barca, de ce nu."

Festivalul de film documentar in aer liber se incheie duminica viitoare. Proiectiile au loc pe lac, dar si in centrul istoric al Sibiului. Un bilet pentru o proiectie clasica costa 15 lei iar unul in barca, 30 de lei. La mijlocul lui octombrie, festivalul va avea si o editie online.