Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spectacolul "Valsul Tancurilor", montată pe scena Teatrului Satiricus "Ion Luca Caragiale"

O pagină din istoria recentă a basarabenilor – Războiul de pe Nistru din 1992, a fost prezentată într-o abordare artistică spectatorilor din Chişinău. Spectacolul Valsul Tancurilor a avut premiera absolută în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Festis". Piesa a fost montată pe scena Teatrului Satiricus "Ion Luca Caragiale" şi este un proiect finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, din Guvernul României.

Spectacolul este după o idee a Irinei Nechit şi a fost regizat de Sandu Grecu. Piesa conţine mult material documentar adunat timp de zece ani. 

IRINA NECHIT, autor: "Este cumva o temă care ne obsedează şi eu am cercetat-o şi ca jurnalist şi ca scriitor şi a fost cel mai dificil să selectez pentru că trebuie să comprimi într-o oră de spectacol foarte mult material şi, totodată am pus şi un element de ficţiune.Acel moment de ficţiune ţine de acea zi când la Coşniţa, lângă tancul din Coşniţa vine un actor celebru, imaginar, care vrea să cumpere tancul".

Accesul în sală este gratuit, la fel ca şi la celelalte spectacole din cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului "Festis". Trebuie doar înregistrarea i prealabilă şi măşca de protecţie. 

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": "Am pregătit o surpriză, este vorba despre un spectacol mult aşteptat, "Valsul Tancurilor", de Irina Nechit, este al doile spectacol pe care îl montăm la Satiricus cu acest dramaturg. Este o temă foarte curios tratată de acest dramaturg şi sper să placă şi spectatorilor". 

Secretarul de stat, Ana Guţu, a reiterat susţinerea din partea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, inclusiv pentru proiectele artistice. 

ANA GUŢU, secretar de stat, Guvernul României: "Trebuie să le amintim tinerelor generaţii, cetăţenilor Republicii Moldova că în 1992, la Nistru s-a produs o tragedie, a fost un război în urma căruia au suferit cetăţenii noştri".

Spectatorii au fost nerăbdători să vadă premiera.

"Am mai fost la spectacolele Teatrul "Satiricus" şi ies de aici cu o gamă variată de emoţii plăcute şi frumoase şi ştiu că şi acest spectacol îmi va crea la fel asemenea emoţii. Sunt sigură că îmi va da o energie foarte pozitivă şi că ieşind, actorii vor transmite ceva deosebit şi plăcut. Sper că o să am foarte bune emoţii. Eu am fost la teatru şi mie tare mi-a plăcut şi eu am venit deoarece pur şi simplu iubesc teatrul".

Festivalul Internaţional de Teatru "Festis" se încheie azi cu spectacolul "Ea şi numai ea". Timp de zece zile, spectatorii au urmărit piesele a nouă dramaturgi în vogă, din şase ţări.

SANDU GRECU, director, Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale": "În fiecare săptămână în lume apar două premiere de-ale lui Matei Vişniec în teatrele de pe glob, nu ştiu dacă românii au mai avut un asemenea dramaturg atât de popular, atât de monta şi de îndrăgit în lume. Pentru noi este o mare cinste că suntem şi noi români alături de Matei Vişniec".
Similare
RECOMANDĂRI