CULTURĂ

Terapie prin artă pentru copiii din raionul Rezina

În satul Cinişeuţi, din raionul Rezina, există un loc unde copiii îşi pot dezvolta aptitudinile şi trata anumite probleme… prin artă şi mişcare. Este vorba despre diverse activităţi organizate în cadrul gimnaziului din localitate. Fiecare copil îşi poate găsi o ocupaţie, chiar şi cei cu cerinţe educaţionale speciale: cioplesc în lemn, brodează sau fac sport.

Am surprins-o pe Ecaterina aplecată cu pasiune asupra unei bucăţi de lemn care, treptat, prinde formă. A descoperit de curând arta cioplitului şi spune că nu va renunţa prea curând la ea.
 
„Imi place sa lucrez cu lemnul. Nu e greu, dar nici usor. Lucrarea preferata este ladita. Iat-o”, a spus Ecaterina Ojog.
 
Zeci de copii din Cinişeuţi au îndrăgit această îndeletnicire, pe care o pot practica gratuit la gimnaziul din localitate. Este una din activităţile în care se pot regăsi şi pentru care pot dezvolta o pasiune. Până şi cei mai puţin îndemânatici pot crea mici opere de artă, după o perioadă.
 
„Cand gasesc lemn acasa fac ceva. Iau toporul si fac”, a spus Nicolae Tarnovschi, elev.

„Dupa doua luni chiar si cei cu dificultati fac ceva. Acest proiect este binevenit pentru ca le da posibilitatea sa se acomodeze pe viitor”, a declarat VALERIU ROŞCA, profesor.
 
La gimnaziul din Cinişeuţi oricine îşi poate găsi o ocupaţie pe bunul plac. Centrul de artterapie este destinat tuturor copiilor, indiferent de statut social sau etnie. În activităţile extraşcolare sunt implicaţi şi elevii cu nevoi speciale.
 
„Artterapia imi ia din timpul pe care il iroseam cu stari din astea negative, acum e inlocuit cu stari frumoase, fac oamenii fericiti prin lucrurile mele”, ne-a spus MARIA LUPAŞCO, elevă.
 
„Datorită acestui proiect am putu sa incadram copi din diferite paturi si de etnie roma si cu cerinte educationale. Am avut si 2 baietii care s-au descatusat sia  castigat ncredere in sine si in fortele proprii”, a declarat TATIANA HERARI, profesoară.
 
Pentru cei mai activi există un teren multifunţional.
 
„Am creat clubul sportiv unde am creat secţii sportive, de volei, tenis şi dame şah pentru cei care nu pot sa se deplaseze”, a declarat  ANA MAZNIC, director executiv, A.O. ”Speranţa”, Cinişeuţi, Rezina.
 
„Aici mereu era noroi. Copiii nu aveau unde să se joace după şcoală, seara. Acum ei vin aici, după ore, să joace fotbal”, ne-a spus Andrei, tatăl unuia dintre copii.
 
„Ne bucurăm foarte mult că se dezvoltă, se face pentru sat, pentu viitorul nostru”, a precizat Natalia, mamaă a trei copii.
 
Centrul de terapie prin artă pentru copii a fost amenajat cu sprijinul Uniunii Europene, care a alocat în acest scop circa 40 de mii de euro. De serviciul acestuia beneficiază 53 de copii din Cinişeuţi, dintre care 21 sunt cu cerinţe educaţionale speciale.