CULTURĂ

Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Ţesături vechi şi extrem de rare, deteriorate de timp, dar care au o valoare istorică deosebită, prind viaţă în mâinile restauratorilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Aici sunt şapte laboratoare în care obiectele de patrimoniu sunt restabilite în întregime şi expuse publicului larg nu doar în Republica Moldova, dar şi în străinătate. Astăzi vă propunem să descoperiţi miracolul restaurării patrimoniului textil.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine un patrimoniu de peste 340 de mii de bunuri culturale, inclusiv o colecţie impresionantă de piese etnografice şi vestimentare cu o valoare istorică şi artistică inestimabilă. De păstrarea şi conservarea acestui patrimoniu au grijă gestionarii de colecţii şi restauratorii muzeului. Un merit deosebit în asigurarea unui proces eficient de conservare şi restaurare a patrimoniului muzeal şi, în special, a pieselor textile, îl are Ecaterina Bondarenco, şef al secţiei Restaurare din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

ECATERINA BONDARENCO şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „Numai eu am restaurat peste 67 de covoare, păretare, care cuprind secolul XVIII, XIX, XX.”

Ecaterina Bondarenco ne-a fost ghid într-o excursie în laboratorul în care lucrează cu multă migală şi măiestrie pentru a reconstitui patrimoniului nostru naţional - covoarele tradiţionale.

ECATERINA BONDARENCO şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „Acest covor a aparţinut pictorului Cojocaru şi un nepot de-a dumnealui l-a transmis muzeului. După cum observaţi, este într-o stare deplorabilă, uitaţi-vă ce gaură mare şi iată aşa e aproape tot covorul. Ce facem noi? În primul rând scoatem firele de urzeală care erau putrede. Am început să introduc firele de urzeală în locurile lipsă, ca apoi, cu ajutorul acului şi lânei să restaurez fiecare pas.”

Restaurarea unor covoare poate dura chiar şi un an.

ECATERINA BONDARENCO şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „Şi în două luni jumate, şi în trei luni, depinde, dar dacă e deteriorat mai mult îmi poate lua şi un an. Iată eu un cort turcesc l-am restaurat într-un an şi jumătate. Covorul abia este în restaurare, am foarte mult de lucru în el pentru că sunt găuri foarte mari, el este deteriorat, dar cu încetul îl vom aduce la un numitor comun şi acest covor va fi şi el, va ocupa un loc de frunte în viitoarele noastre expoziţii. Iată cum se face, vedeţi instrumentele cu care lucrez eu, fiindcă firele de lână, el e din 1925, ele s-au bătut şi e foarte greu să introduci firele de urzeală”.

În cei 25 de ani de activitate în cadrul muzeului, Ecaterina Bondarenco a restaurat peste 240 de piese textile, cum ar fi: covoare, păretare, prosoape, broderii, catrinţe, ii, marame, cămăşi tradiţionale.

ECATERINA BONDARENCO şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „În încăpere sunt covoarele care au fost colectate din diferite raioane ale republicii şi fiind într-o stare nu chiar gravă, dar fiind deteriorate, m-am străduit să le restaurez şi ca vizitatorul să se bucure de măiestria femeilor care au trăit pe teritoriul Moldovei şi care au făcut astfel de opere de artă”.

Aproape 50 de piesele textile restaurate pot fi admirate la  impresionanta expoziţie de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

ECATERINA BONDARENCO şef, Secţia Restaurare, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: „Noi am vrut să-i dăm un caracter etnografic, deoarece am hotărât să facem o expoziţie cu covoare, cu costume naţionale, cu prosoape, cu marame, cu piese de uz personal şi am mai introdus şi trei costume de cult: un filon, un ornat şi un sacos”.

Patrimoniul muzeal este o parte a celui cultural al Republicii Moldova, poate cea mai frumoasă şi mai reprezentativă. Specialiştii spun că de felul cum vom avea grijă să păstrăm şi să promovăm acest patrimoniu, depinde viitorul instituţiei muzeale şi moştenirea pe care o vom lăsa urmaşilor noştri.