CULTURĂ

Unul dintre marii poeţi ai Basarabiei, Dumitru Matcovschi ar fi împlinit, astăzi, 81 de ani

În urmă cu 81 de ani, în satul Vadul-Raşcov, o localitate de pe malul bătrânului Nistru, se năştea unul dintre marii poeţi ai Basarabiei, Dumitru Matcovschi. Un adevărat simbol al mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova, poetul martir al Basarabiei, el a lăsat ca moştenire o bogată şi preţioasă creaţie literară. Multe dintre versurile marelui poet au fost aşternute pe note, care cântau durerea românilor din Basarabia.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov, Şoldăneşti, o localitate pe malul Nistrului, în perioada României Mari.

DUMITRU MATCOVSCHI, poet, prozator, publicist şi dramaturg: "Nistrul a fost râul de hotar. Eminescu nu întâmplător începe Doina lui de la Nistru şi până la Tisa. Şi tot Eminescu numeşte Nistrul, râul cela sfânt".

Matcovschi a scris peste 50 de cărţi de poezie, proză şi piese de teatru.

DUMITRU MATCOVSCHI, poet, prozator, publicist şi dramaturg: "Poezia este şi rugăciune. De aceea, uneori se ascultă cu ochii închişi. Poezia se scrie în genunchi, poezia adevărată, şi se scrie cu ochii închişi".

A fost un simbol şi catalizator al Mişcării de Eliberare Naţională a românilor din stânga Prutului, de la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. În 1989 a fost implicat într-un grav accident rutier, considerat a fi organizat de agenţi ai Moscovei. S-a aflat în comă jumătate de an, dar şi-a revenit ca prin minune, reluând scrierea poeziei "Basarabia", pusă pe note, ulterior, de legendara formaţie "Noroc".

Pe la sfârşitul anilor 70 ai secolului trecut scria şi poezia "Casa Părintească", cântată abia după anii 90, de marele interpret Ion Aldea Teodorovici.

În 1995 a fost alături de protestele studenţilor care au ieşit să-şi apere limba, istoria şi neamul, aflate în pericol din cauza guvernării agrariene, reprezentată de fosta nomenclatură comunistă.

DUMITRU MATCOVSCHI, poet, prozator, publicist şi dramaturg: "Dumitru Matcovschi: istoria românilor vom învăţa Limba Română vom vorbi, istoria românilor vom studia. Română, română, română va rămâne Basarabia, fiica mezină a vechilor Basarabi. O mamă avem, o limbă avem, o istorie avem, o ţară avem".

Înainte de a pleca la cele veşnice, poetul Matcovschi a avut un mare regret.

DUMITRU MATCOVSCHI, poet, prozator, publicist şi dramaturg: "Noi nu avem lideri. N-avem un lider care să adune poporul în jurul lui".

În 2011, la vârsta de 72 de ani, a fost decorat de preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer. Pentru că era o fire modestă, Dumitru Matcovschi spunea atunci că nu este un martir, ci un simplu om al acestui pământ.

DUMITRU MATCOVSCHI, poet, prozator, publicist şi dramaturg: "Sper că după ce mă vor petrece în ultimul drum, pe lespedea mea de mormânt prietenii vor lăsa această inscripţie, în rol de epitaf: "A fost om!".

Dumitru Matcovschi a plecat la cele veşnice pe 26 iunie 2013.