Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de artişti şi oameni de cultură au transmis mesaje în care şi-au exprimat regretul faţă de tragedia de la Filarmonica Naţională

eri, plină de muzică, azi plină cu scrum. Clădirea Filarmonicii e pierdută dar arta e nepieritoare. Zeci de artişti şi oameni de cultură au transmis mesaje în care şi-au exprimat regretul faţă de tragedia de la Filarmonica Naţională. Artiştii sunt gata să ajute cu tot ce pot şi speră că vor fi identificate resurse financiare pentru un nou edificiu, care va continua istoria Filarmonicii Naţionale.

Prăpădul din urma incendiului l-a lăsat fără cuvinte pe maestrul Nicolae Botgros, cel care a susţinut sute de concerte pe scena Filarmonicii Naţionale.

MESAJUL MAESTRULUI NICOLAE BOTGROS: "Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău. Rog să mă credeți, astăzi am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate".

Şi fraţii Advahov au fost profund afectaţi de cele întâmplate. Ei speră că se vor găsi resurse pentru construcţia unei clădiri noi. 
 
MESAJUL FRAŢILOR ADVAHOV: "Ne plâng sufletele... Şi, sincer, ne stau cuvintele în gât, înnodate, şi nu ne lasă să ne exprimăm tristeţea care ne-a cuprins în momentul în care am aflat că Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici", din Chişinău, a fost cuprinsă de flăcări... O lovitură grea pentru cultura noastră".

Vestea incendiului care a distrus clădirea Filarmonicii Naţionale a ajuns şi la artiştii basarabeni aflaţi peste hotare.

MESAJUL SOPRANEI VALENTINA NAFORNIŢĂ: "Nu ne arde nimeni speranţa!  Sunt cu sufletul alături de ţara mea, de cultură, de oamenii de artă, de publicul care acum stă şi plânge în urma incendiului devastator care, pur şi simplu, a spulberat Filarmonica Naţională din Chişinău. Să fim solidari, să ne ajutăm, sa reînviem din cenuşă".

Cu un mesaj de susţinere a venit şi Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii din România.

MESAJUL MINISTRULUI CULTURII DIN ROMÂNIA: "Sunt alături de toţi artiştii care au rămas acum fără "casă", dar şi de spectatorii care aşteptau redeschiderea ei. Împreună cu premierul Ludovic Orban, vom căuta soluţii concrete pentru a oferi ajutor. Încercările grele sunt momentele care ne fac mai puternici!".

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău, Igor Şarov speră că această pierdere imensă va mobiliza societatea, iar, cât de curând, artiştii vor reveni pe scena Filarmonicii Naţionale.

MESAJUL MINISTRULUI CULTURII DE LA CHIŞINĂU: "Filarmonica din Chişinău a reprezentat un epicentru al vieţii culturale basarabene, cu rol definitoriu în formarea personalităţilor marcante ale neamului în domeniul muzicii. Şi chiar dacă Filarmonica nu va mai fi aşa ca înainte, ne revine datoria să o reconstruim şi să o dotăm la un nivel mai înalt".
Similare
RECOMANDĂRI